kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 5 Ekim 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Nihat Ergün - Oktay Vural - Sadullah Ergin

Gül'ü kurtarma formülü

ANKARA
Anayasa paketinde, Gül'ü tartışmalı hale getiren "11. Cumhurbaşkanı'nı halk seçer" ibaresinin yer aldığı iki maddede değişiklik yapılmasına ilişkin teklife MHP ve DTP sıcak bakıyor, CHP ise referandumun iptalini istiyor. İlk tur oylama haftaya..
AK Parti yönetimi, 21 Ekim'de yapılacak cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesini öngören anayasa paketinde, 11. Cumhurbaşka'nı halk seçer" ibaresi nedeniyle tartışmalı halen gelen Abdullah Gül'ü kurtarmak için düğmeye bastı. AK Parti'nin yeni anayasa değişiklik teklifiyle, 11. Cumhurbaşkanı'nı ilgilendiren hükümler referanduma sunulan paketten çıkarılıyor. Anayasa değişikliğinin ilk tur oylamasının 10 Ekim Çarşamba günü, ikinci tur oylamasının ise Bayramdan sonraki Salı, 16 Ekim'de yapılması öngörülüyor. Hukukçuların son dönemde tartıştığı, CHP Lideri Baykal'ın da "Hukuki kriz yaratır" uyarısından sonra harekete geçen AK Parti Grup Başkanvekili Sadullah Ergin, önceki gün MHP Genel Merkezi'ne gizli bir ziyarette bulundu. Ergin, Genel Sekreter Cihan Paçacı ile görüşerek tartışmalı maddelerin paketten çıkarılması için destek istedi. Paçacı'nın öneriyi ilettiği Bahçeli'den olumlu yanıt gelmesi AKP'yi rahatlattı.

GÖRÜŞME TRAFİĞİ
AKP Grup Başkanvekilleri Nihat Ergün ve Sadullah Ergin, dün TBMM'de mekik diplomasisi yürüttü.

11.35 İki AKP'li ilk ziyareti yaptıkları CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol'a teklifi sundular. Anadol, AKP'lilere "Süreci tamamen durduralım" önerisinde bulundu. Bunun üzerine AKP yöneticileri, "Düşünelim, konuşalım, Başbakan'a iletelim" dediler. AKP'liler, "Teklifte ısrarcı olursak CHP'nin tavrı ne olur?" diye sorunca Anadol'un yanıtı "Oturup tartışırız" oldu. Edinilen bilgiye göre, AKP'nin ısrarcı olması durumunda CHP bu konuda bir dayatma içinde olmayacak ve geçici maddelerin kaldırılmasına destek verecek. Anadol, yaklaşık 15 dakika süren ziyaretin ardından, gazetecilerin soruları üzerine "Öfkeyle çıkarılan bu yasa, bugün cami avlusuna terk edilmiş çocuk gibi sahipsiz kaldı. Kaos yaratacak niteliğe büründü'' dedi.

12.30 İkinci ziyaret DTP Grup Başkanvekili Fatma Kurtulan'a oldu. DTP'liler, ilgili maddelerin paketten çıkarılmasına destek vereceklerini söyledi.

12.50 Ergin ve Ergün, daha sonra MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural'ı ziyaret etti. Vural da kriz çıkmaması için destek sözü verdi. 11. Cumhurbaşkanlığı seçimleriyle ilgili hükümlerin çıkarılması ya da anayasa değişikliğinin tamamen iptali seçeneklerini görüştüklerini anlatan Vural, "Alternatiflere katkı sağlamaya hazır olduğumuzu ifade ettik" dedi.

İŞTE O TEKLİF
14.40 AK Parti Grup Başkanvekilleri öğleden sonra TBMM Başkanlığı'na, 18. ve 19. maddeleri geçici bir madde ile metinden çıkaran teklifi sundular. Referanduma sunulan teklifin geçici 18. maddesi, "Seçim kanunlarında yapılan değişiklikler, yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 1 yıl içinde yapılacak seçimlerde uygulanmaz' hükmünü geçersiz bırakıyordu. Geçici 19. madde de "11. Cumhurbaşkanı'nın halk tarafından seçilmesi" öngörülüyordu. Teklifin gerekçesi şöyle: "11. Cumhurbaşkanı yürürlükteki anayasa hükümlerine göre seçilmiş bulunduğundan, halkoyuna sunulmuş olan kanunun 6. maddesiyle anayasaya eklenen geçici 18 ve 19. maddeler, çerçeve 6. maddesiyle birlikte konusuz kalmıştır. Halkoylamasında kabul halinde bu maddelerin uygulama yetenekleri yoktur. Konusu kalmayan ve yürürlüğe girmesinden önce normatif etkisini yitiren bir maddesinin halkoyuna tabi kılınmasının rasyonel ve demokratik bir mantığı kalmamıştır. Teklifin yürürlüğe girmesi halinde metinden çıkarılan maddeler dışında ilan edilen halkoylaması sürecinin aynen devam edeceği ve diğer maddeler yönünden bütün hukuki sonuçlarını doğuracağı tabiidir. Belirtilen nedenlerle bu değişiklik teklifini hazırlama zorunluluğu doğmuştur."