kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 5 Ekim 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

"Piyanisti" kurtaran Alman Subaya madalya

Yeni Haber
Polonya Cumhurbaşkanı Lech Kaczynski, Roman Polanski'nin filmi "Piyanist"e konu olan öyküde adı geçen Alman yüzbaşı Wilm Hosenfeld'i, 10 Ekimde bir madalyayla onurlandıracak.

Eski SSCB'de 1952'de ölen Alman yüzbaşı, İkinci Dünya Savaşı sırasında Polonyalı Yahudi piyanist Wladyslaw Szpilman'ı saklayarak hayatta kalmasını sağlamış, hikaye Polanski'nin filmine konu olmuştu.Polonya'nın başkenti Varşova'da düzenlenecek törende, Yahudileri Nazi soykırımından kurtaran bazı Polonyalıların yanı sıra savaş sırasında Litvanya'da konsolos olan Japon diplomat Chiune Sugihara'ya da madalya verileceği belirtildi.

Alman yüzbaşı Wilm Hosenfeld, Kızıl Ordu'nun saldırısından birkaç ay önce, 1944'teki Varşova ayaklanması sırasında Szpilman'ı saklamış ve ona yiyecek götürmüştü. Hosenfeld, "piyanistin" dışında aralarında Yahudilerin bulunduğu başka Polonyalılara da yardım etmişti. Sovyetler tarafından yakalanan ve savaş suçu işlemekle suçlanarak idama mahkum edilen Alman subayın cezası 25 yıl çalışma kampına çevrilmiş, ancak cezası bitmeden ölmüştü.

2002'de vizyona giren film, Oscar ve Cesar dahil birçok ödülü silip süpürmüştü.Roman Polanski, 18 Ağustos 1933'de Polonyalı bir Yahudi ile bir Rus göçmeninin oğlu olarak Paris'te dünyaya geldi. Üç yaşında ailesi ile birlikte Krakov'a taşındı. 1940'da şehrin Almanlar tarafından işgal edilmesinin ardından ailesi bir toplama kampına gönderildi. Polanski'nin annesi kampta hayatını kaybetti, babası ise kurtulmayı başardı.