kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 5 Ekim 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

İdari ve sosyal haklarda da uzlaşılamadı

Yeni Haber
Kamu sendikaları ile hükümet arasında devam eden toplu görüşme süreci idari ve sosyal haklar ile ilgili yapılan toplantının ardından son buldu.

İdari ve sosyal haklar konusunda da ortaya net bir sonuç çıkmazken, kurulacak komisyonlar idari ve sosyal haklarla ilgili çalışmalara devam edecek. Din görevlilerine verilecek fazla mesai ücretleri yapılacak çalışma sonrasında belli olacak. Son görüşmede cami temizliğinin de gündeme gelmesi dikkat çekti.

Memur sendikaları ve Kamu İşveren Kurulu, Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu başkanlığında bir araya geldi. Toplantı sonrasında açıklama yapan Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, 2008 yılı toplu sözleşme sürecinin son noktasının yapılan toplantı ile belirlendiğini ifade ederek, "Uzlaştırma Kurulu kararı üzerine bir mutabakat sağlanması mümkün olmadı. 140 YTL artış talebimiz maalesef 78 YTL civarında kaldı" dedi.

Seçimden önce yapılan toplu iş sözleşmelerine paralel bir ücret artışının Bakanlar Kurulu'nca gerçekleştirilmesi için Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'dan randevu talebinde bulunduklarını ifade eden Akyıldız, bu talebe olumlu cevap beklediklerini söyledi.

Grev ve toplu sözleşme hakkının iadesi konusunun yeni yapılacak Anayasa düzenlemesinde yer alması için hükümetin öncülük yapmasını öneri olarak sunduklarını ifade eden Akyıldız, "4688 sayılı kanunun yeniden gözden geçirilmesi için yeni bir komisyon kurulması kararlaştırıldı.

İş sağlığı ve iş güvenliği konusunda da kamu çalışanlarının dahil olduğu bir siyasallaşma süreci gerçekleştirilecek. Özellikle kamu çalışanlarına 'eşit işe eşit ücret' için Kamu Personel Rejimi çalışmalarının hızlandırılması ve 2008 Temmuz ayına yetiştirilmesi konusunda da mutabakata vardık" diye konuştu.

HAKLARIN İYİLEŞTİRİLMESİNDE ÖNEMLİ ADIM ATTIK

Geçen toplu görüşmelerde üzerinde mutabık kalınan 30 maddelik konuların da uyuşmazlık zaptına ekleneceğinin altını çizen Akyıldız, bunun takibinin de kurulacak komisyon tarafından sağlanacağını dile getirdi. Yüksek İdare Kurul bünyesinde toplu görüşme süreci ile sınırlı tutulmayacak teknik bir komisyonun kurulmasının kararlaştırıldığını vurgulayan Akyıldız, kamu çalışanlarının haklarının iyileştirilmesinin zeminin olgunlaştırılmasında önemli adımlar atıldığını söyledi.

İŞÇİ VE MEMUR ARASINDAKİ FARK YÜZDE 2'NİN ÜZERİNE ÇIKAR

Basının "Mali konularla ilgili hükümet olumlu bir ardım atar mı?" sorusu üzerine Akyıldız, şöyle yanıt verdi:

"Seçimlerden önce yapılan toplu sözleşmeler ile seçimlerden sonra gerçekleştirilen toplu görüşmeler arasında çalışanlara verilen ücret konusunda adaletsizlik yaratıldı. Adaletsizliğin giderilmesi için ciddi çalışma yapacağız. En düşük işçi ücretine sadece net 140 YTL, toplu görüşmelerde devlet memuruna en düşük 78 YTL'lik bir artış sağlandı. Bu artış adil değil. İşçi ve memur ücretleri arasındaki ortalama fark yüzde 1.97'den yüzde 2'nin üzerine çıkabilecektir."

CAMİLER YEREL YÖNETİM TARAFINDAN TEMİZLENECEK

Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Aksu ise, 20'ye yakın maddede uzlaşma metninin oluştuğuna dikkat çekerek, mutabakat metninin 3 ana başlık altında düzenleneceğini kaydetti. Sendika ödeneği adının toplu görüşme primi olarak değiştirilmesinin gündeme geldiğini ifade eden Aksu, "Din görevlilerinin hafta tatil ve resmi tatil günlerine ait mesai ücretlerinin ödenmesi için çalışma yapılacak. Camilerin temizliğinin yerel temizliğin yerel yönetim tarafından yaptırılmasıydı. Bu teklifimiz kabul edildi" diye konuştu.

(ANKA)