kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 5 Ekim 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Gazeteci Oral Çalışlar

Gümrükte 'iftar molası' tartışması

OKAN MÜDERRİSOĞLU
OKAN MÜDERRİSOĞLU
Bir grup gazeteci Öncüpınar sınır kapısında iftar saati nedeniyle işlemlerinin yapılmadığını söylerken, Bakan "Böyle bir şey yok" dedi..
Suriye'ye giden bir grup gazetecinin Türkiye'ye dönüşte Kilis Öncüpınar gümrük kapısında iftar saati nedeniyle bekletildiklerini iddia ederken Devlet Bakanı Hayati Yazıcı "İşlem yapılmaması gibi bir durum kayıtlarımızda yok. Bütün işlemler 26 dakika sürmüş" dedi. Suriye'den bir grup gazeteci içinde yer alan Cumhuriyet gazetesi yazarı Oral Çalışlar, şunları anlattı: "Kilis'in sınır kapısı Öncüpınar'a iftar saatinde yetişebildik. Saat 20.00'de kalkacak uçağa yetişebilmek için acelemiz vardı. Görevli gümrük memuru, 'çalışanların iftarda olduğunu' söyleyerek beklememizi istedi. Israrımız üzerine kapıyı açtı. Ancak pasaportlarımızı alıp kontrol edecek tek bir polis memuru yoktu. Onların iftar açtığı binaya gittik, bir an önce dönüp işlemimizi yapmalarını istedik. Görevli polis memurlarından biri, 'Dünyanın neresinde iftarda çalışılır?' dedi."

MEMURA UYARI VERİLİR
Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı, olayı araştırdığını belirterek şunları söyledi: "23 yolcunun işlemleri 5'er dakikada tamamlanmış. Ancak sıra triptik işlemine geldiğinde görevli memurun bilgisayarı şifreyi kabul etmediği için açılmamış. "Arkadaşlar iftarda, 300 metre ilerde gidip birini çağırayım' demiş. Diğer memur şifresini girerek işlemi tamamlamış. Gümrüğe giriş anından çıkış anına kadar 26 dakika sürmüş. Bunlar kamera kayıtlarında da belli. Ancak bir memurun, 'Kardeşim siz de iftar saatinde gelmeseydiniz' dediği iddia ediliyor. Eğer o memur öyle bir şey söylediyse densizlik etmiştir. Kendisine gerekli uyarı cezası verilecektir. Ama ramazan dolayısıyla haksızca yüklenmeler oluyor. Baksınlar Amerika'da Avrupa'da 26 dakikada gümrük işlemi tamamlanıyor mu? Ama işlem yapılmaması gibi bir durum bizim kayıtlarımızda söz konusu değil."