kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 5 Ekim 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
ERGUN BABAHAN

Referandum geyiği

Strasbourg

"Cumhurbaşkanı için 367 şart" deyip yola çıktılar, Anayasa Mahkemesi'ne gittiler ve istedikleri gibi bir karar çıkarttılar.
22 Temmuz'daki halk iradesi olmasa bu koşullarda Türkiye'de cumhurbaşkanı seçmek olanaksız hale gelirdi.
Küçük bir parti veya bağımsız birkaç milletvekili 367'yi tamamlamak için iktidara istediği tüm talepleri kabul ettirebilirdi.
Bu durumda bulunacak formüllerden biri bu açmazdan kurtulmak için cumhurbaşkanını doğrudan halka seçtirmekti.
Meclis bu amaçla bir anayasa değişikliği gerçekleştirdi, bu değişikliği oylamak için yakında sandık başına gideceğiz.
Eğer, referanduma "evet" çıkarsa ki, öyle görünüyor, bundan sonra cumhurbaşkanlarını beş yıl için halk seçecek. (Tabii, yeni anayasa başka bir düzenleme getirmezse.)
Ama bu arada 11. Cumhurbaşkanı'nı seçtik.
O görevinin başında.
367'yi şart koşanlar, şimdi "geçici 19'uncu madde yüzünden" referandumdan "evet" çıkması halinde cumhurbaşkanını halkın seçmesi gerekeceğini savunuyor.
Onların öngörüleri doğru çıkıyor onun için AK Parti ile MHP'nin ortak girişimde bulunarak geçici 19. maddeyi değiştirme girişimi çok yerinde bir karar.
Ancak Cumhurbaşkanı Gül bu konuda çok rahat.
Siyasi konulara fazla girmek istemediğini üstüne basa basa söylüyor ancak her türlü karara hazır olduğunun da altını çiziyor.
Bunca yıllık aktif siyasetten sonra birden partiler üstü bir duruş sergilemek elbette zor ama Sayın Gül bunun için büyük çaba harcıyor.
Ancak halkın kendisine yönelik teveccühünün de farkında.
Eğer bir aksilik çıkar ve cumhurbaşkanı için halkın önüne sandık konulursa, başka aday çıkar mı bilinmez ama Abdullah Gül'ün ezici bir çoğunlukla seçimi kazanması beklenebilir.
Bu nedenle, geçici maddeyi değiştirmek hatta anayasanın toptan değişimi gündemde olduğu için referandumu toptan ertelemek daha doğru bir yaklaşım olabilir.
Çünkü yaz sıcağında sandık başına giden halk, bu durumda iki kez de anayasa değişikliği, ardından yerel seçim için oy kullanacak.
Bu da hem para, hem zaman kaybına neden olacak.
Eğer anayasa değişikliğinde ciddilik varsa, bu maddeleri yeni taslağa koymak ve hepsini birden oylatmak daha doğru olabilir.