kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 5 Ekim 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

TİM 'şok faiz indirimi' istedi IMF 'kademeli uygun' dedi!

Türkiye İhracatçılar Meclisi ekonominin canlanması için faizlerde şok indirimin yararlı olacağını söylerken IMF heyeti ise kademeli faiz indiriminden yana olduğunu belirtti..
İLİŞKİLİ HABERLER
TİM 'şok faiz indirimi' istedi IMF 'kademeli uygun' dedi!
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Oğuz Satıcı, İstanbul'da temaslarda bulunan IMF heyeti ile yaptıkları görüşmede yüksek faiz konusunun da gündeme geldiğini belirterek, "Biz faizlerde şok indirimin Türkiye'yi canlandıracağını söyledik. Onlar ise kademeli indirimden yana" dedi. IMF ile yürütülmekte olan Standby düzenlemesinin 7. Gözden Geçirilmesi kapsamında İstanbul'a gelen Türkiye Masası Şefi Lorenzo Giorgianni başkanlığındaki IMF heyeti, temaslarına başladı. IMF heyeti, İstanbul Çırağan Sarayı'nda Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Oğuz Satıcı ve ihracatçılarla bir araya geldi. TİM Başkanı Satıcı, İstanbul'da temaslarda bulunan IMF heyeti ile yaptıkları görüşmede yüksek faiz konusunun gündeme geldiğini belirterek, "Biz faizlerde şok indirimin Türkiye'yi canlandıracağını söyledik. Onlar ise kademeli indirimden yana" dedi. Satıcı, faizlerde ne kadar indirim istediklerine yönelik bir soruya, "Türkiye geçtiğimiz mayıs ayında faizlerde 4.25 puan artırım yaptı. 25 puanının geri aldı. Buradan 4 puan var. Türkiye, 5.75 puan daha fazla faiz ödüyor. Bunu Türkiye'nin ödememesi lazım" yanıtını verdi.

MODEL TARTIŞMASI VAR
Satıcı, Türkiye-IMF ilişkilerinin önümüzdeki dönemde nasıl şekilleneceğine ilişkin olarak ise, "IMF yeni bir anlaşma ile yola devam edecekmiş gibi. Bu stand-by mı olur, yoksa koçluk yapılabilecek bir model mi olur onu bilmiyorum" değerlendirmesinde bulundu. Hatırlanacağı üzere Merkez Bankası, Mayıs-Haziran 2006'da yaşanan dalgalanmalar nedeniyle yüzde 13.25 olan gösterge faizini 21 Temmuz 2006'da da yüzde 17.5'ye çıkarmıştı. Merkez, 14 Eylül'deki toplantısında faizleri çeyrek puan indirmişti.