kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 5 Ekim 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Dünyanın en "yaşanası" ülkesi Finlandiya

Yeni Haber
Reader's Digest adlı Amerikan dergisinin yaptığı araştırmaya göre, soğuk Kuzey ülkeleri yeryüzünün en yeşil yerleri ve bunlardan Finlandiya yaşanacak için en iyi ülke. Derginin dünyanın en yeşil, en yaşanabilir ülkeler ve şehirleri araştırmasında, ilk beşi, sırasıyla Finlandiya, İzlanda, Norveç, İsveç ve Avusturya oluşturdu. Bu ülkeleri de İsviçre, İrlanda, Avustralya takip etti.

Gelir, eğitim gibi sosyal etkenlerle çevre etkenlerinin incelendiği araştırmada, Finlandiya'nın kaliteli hava ve suyunun yanı sıra bebek ölümlerindeki düşük oranı, vatandaşları doğal afetlerden, su kirliliğinden koruması açısından birinci sırada olduğu belirtildi. Toplam 141 ülke arasında Türkiye'nin 70'inci sıraya yerleştiği
araştırmada ABD 23, İngiltere 25, Rusya 51 ve Çin 84'üncü sırada yer aldı.

Araştırmada en yaşanabilir ülke sıralamasında son beşiyse tümü Afrika'dan olan Çad, Burkina Faso, Sierra Leone, Nijer ve en alt sırada yer alan Etiyopya oluşturdu.

YAŞANACAK ŞEHİRLER


Reader's Digest araştırmasında, yaşamak için en iyi şehir olarak da dünyadaki 72 büyük şehir arasında Stockholm birinci seçildi. Toplam 72 şehrin yer aldığı listede, Stockholm'ün ardından Oslo 2, Münih 3, Paris 4 ve Frankfurt 5'inci sıraya yerleşti. Almanya'dan 4 kentin ilk 10'da yer aldığı araştırmada, New York 15, Londra 27, Madrid 56 ve Atina 63'üncü sırada bulunuyor. Yaşamak için en iyi şehirler listesinin son iki sırasınıysa Çin'den Şangay (71) ve Pekin (72) aldı.