kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 5 Ekim 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Amerikan Temsilciler Meclisi Çoğunluk Lideri Steny Hoyer

'Ermeni tasarısı kasımda geçecek'

DIŞ HABERLER
ABD Temsilciler Meclisi Çoğunluk Lideri Steny Hoyer, "Ermeni soykırımı tasarısı, kasım ayındaki Şükran Günü öncesi Meclis'te kabul edilir" açıklaması yaptı..
Temsilciler Meclisi, Ermeni soykırımı tasarısını Şükran Günü'nden önce geçirecek"... Bu sözler Temsilciler Meclisi Çoğunluk lideri Steny Hoyer'e ait. Hoyer, Amerikan Los Angeles Times gazetesine verdiği röportajda, "Bunun mevcut hükümet veya Türk halkı ile bir ilgisi yok. Bu yüz yıl kadar önce başka bir hükümet tarafından gerçekleştirilen ve Ermeni halkına karşı bir soykırım işlendiğini güçlü bir biçimde inandığımız trajik bir çaba" diye konuştu. İmza vererek desteklediği tasarı hakkında konuşan Hoyer "Eğer bu tür olayları yeniden yaşamak ya da görmek istemiyorsak onların tarihini anımsamalı ve dünyanın bu tür eylemleri kınadığını sağlamalıyız" dedi.

,HILLARY CLINTON DESTEĞİ
10 Ekim'de Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi'nde oylanacak olan tasarı henüz Temsilciler Meclisi gündemine alınmadı. Ancak Temsilciler Meclisi'nin 226 üyesi tasarıya imzalarıyla destek veriyor. Tasarının Senato'da da 31 destekçisi bulunuyor. Tasarıya imza verenler arasında Senato Çoğunluk lideri Harry Reid de bulunuyor. Gazete, Reid'in bir yardımcısının, Senato'nun Temsilciler Meclisi harekete geçtikten sonra tasarıyı ele alabileceğini söylediğini aktardı. Gazete, ABD Başkan aday adayı Hillary Clinton'un tasarıyı destekleyenlerin arasında yer aldığına dikkat çekti. Ve 8 eski dışişleri bakanının da Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'ye ortak bir mektup göndererek tasarısının geçmesinin ABD'nin ulusal güvenlik çıkarlarına zarar vereceği uyarısını yaptıklarını anımsattı. Ermenistan Dışişleri Bakanı Vartan Oskanyan'ın da Pelosi'ye bir mektup göndererek, "Gerçeğin kabulünü siyasi ilişkilere bir engel olarak görmek karamsarlıktır. İnsan hakları ve soykırım konularına ilişkin bir karar hiç kimsenin ikili ilişkilerine zarar veremez" ifadesini kullandı. Gazete, benzer kararların Temsilciler Meclisi'nde 1975 ve 1984'de onaylandığını ancak Senato'dan geçmediğini, 1990 yılında ise bir kararın Senato'da bloke edildiğini anımsattı. Wall Street Journal de "1915 olayları soykırım olarak nitelendirilmez" dedı.