kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 5 Ekim 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

40 yaşından sonra göz tansiyonuna dikkat!

Uzun süreli düşük tansiyon glokoma yani göz tansiyonuna yol açıyor. Tansiyonunuz 8 ve altında ise, 2 yılda bir göz kontrolünden geçin ve glokom testi yaptırın!..
İLİŞKİLİ HABERLER
40 yaşından sonra göz tansiyonuna dikkat!
40 yaşından sonra check-up listenize glokomu da ekleyin. Göz içi basıncının 15 numaradan yüksek olması durumunda glokom riskin başladığını açıklayan Dünya Glokom Vakfı Başkanı Scott Christensen, "20 ve sonrasında ciddi görme kayıpları yaşanabilir, ehliyetiniz elinizden alınabilir" diye konuşuyor.

AİLEDE VARSA DİKKAT!
Önlenebilir körlük nedenleri arasında 2. sırada olan glokom, dünyada 70 milyon kişiyi etkiliyor. Bu rakamın 2020'de 80 milyona bulabileceğini açıklayan Christensen; miyop olan, kronik düşük tansiyon sorunu yaşayan, Asya kökenli ve ailesinde glokom bulunan kişilerin büyük risk altında olduklarını dile getiriyor. Hastalıkla mücadele etmek için yaptıkları 'Tüm gözler glokom'da adlı anketin sonuçlarını geçtiğimiz günlerde Londra'da bir basın toplantısı düzenleyerek açıklayan Christensen şöyle konuştu: "Ankete Avustralya, Brezilya, Almanya, Japonya, İspanya, İngiltere ve Amerika'da 4 bin 352 kişinin katıldı. Özellikle Avustralya ve İspanya'dan gelen sonuçlar bizi çok şaşırttı. Glokom gün geçtikçe daha da tehlikeli bir hal alıyor."

UZMAN DESTEĞİ ŞART!
Glokomun, kişiye doktora gitme ihtiyacı hissettirecek kadar büyük şikayetlere yol açmadığını belirten Christensen, "Kişilere glokom tanısı konulduğunda, zaten en az yüzde 30 görme kaybı oluşmuş oluyor" dedi ve ekledi: "Tedavilerle görme kaybını geri döndüremiyoruz ancak hastalığın ilerlemesi ilaçlar veya ameliyatlar ile durdurulabiliyor. Son zamanlarda sık sık eşyalara çarpıyor, merdivenlerden düşüyor, okumakta güçlük çekiyor, bulanık görüntü veya parlak ışık nedeniyle görme sorunları yaşıyorsanız mutlaka glokom konusunda uzman bir göz doktoruna müracaat edin."

KADINLAR DAHA RİSKLİ!
Kadınların yaşam sürelerinin erkeklere göre daha uzun olması nedeniyle glokomda daha yüksek risk altında olduklarını açıklayan Christensen, yoğun olarak bilgisayar kullanan kişilerin ve ofis ortamında çalışanlarının da son yıllarda risk grubunda yüksek oranda yer aldıklarını söyledi.