kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 4 Ekim 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
MAHMUT ÖVÜR

'Turizm geliri 3 milyar dolar artar'

Dışişleri Bakanı Ali Babacan bugünlerde Amerika'da ve önemli görüşmeler yapıyor.
Sanıyorum Kanada Dışişleri Bakanıyla da ya görüştü ya da görüşecek.
Biliyorsunuz, Türkiye Kanada arasında benim de sık sık yazdığım bir "direkt uçuş" konusu var.
Acaba THY Kanada'ya direkt uçabilecek mi?
Güney Afrika'nın Johannesburg, Cape Town gibi önemli kentlerine direkt uçuşu koyan, hatta Güney Amerika'ya da önümüzdeki günlerde uçmayı düşünen THY Yönetimi, sıra Kanada'ya gelince birden sessizleşiyor.
Peki, neden?
Nedeni malum, Ermeni Soykırım Yasa Tasarısı... Kanada parlamentosu bunu onayladığı için biz de sözüm ona tepki koyuyoruz. Oysa bu konuda Kanada yalnız değil, THY'nin uçtuğu başka bir ülkenin parlamentosu bu yasayı onayladı. Belki şu denebilir, bu yasayı onaylayan ülkeler arasında tek tepki koyduğumuz ülke Kanada...
Şimdi dost ve stratejik ortak dediğimiz ABD bile ikide bir bu konuyu gündeme getirmiyor mu?
Artık Türkiye'nin Toronto'ya direkt uçuş için öne sürdüğü bu argümanın haklı bir tarafı kalmadı. Hem Dışişleri Bakanlığı kadrolarının, hem de THY yönetiminin bu gerçeği görmesi gerekiyor. Çünkü bu ilişki iki ülkenin de çıkarına...
Rahmetli Özal'ın dediği gibi ülkeler arası dostluğu geliştirecek en önemli araç ekonomi.
Bu konuda hem THY uzmanlarının, hem de bağımsız kişilerin hazırlayıp ilgili makamlara ulaştırdığı raporlarda önemli bilgiler var.
İşte son yapılan bir araştırmada ortaya konulan gerçekler:
"Kanada Türkiye arasında direkt uçuşların başlaması bugün için 100 bin olan turist sayısını en az 300 binlere taşıyacak. Bunun anlamı şu; Türkiye'nin turizm geliri doğrudan 3 milyar dolar artar. Ayrıca Türkiye'de faaliyet gösteren 75 Kanada firması var. Kanada ile 'Çifte Vergilendirmeyi Önleme Antlaşması' yapılırsa bu sayı 500 kadar olacaktır ki, bunun anlamı da yaklaşık 20 bin yeni istihdam demektir."
Gerçekten etkileyici değil mi?
Kanada ile Türkiye arasında bu tür bir ekonomik bağ olması, iki ülke arasındaki ilişkiyi daha vazgeçilmez kılmayacak mı?
Peki, o zaman ne bekleniyor?
Doğrusu kimsenin bildiği yok. Ama yine de en iyi cevabı 2008'de Kanada'ya uçabiliriz diyen THY Yönetim Kurulu Başkanı Candan Karlıtekin verecektir.
Sahi ne bekliyoruz Sayın Karlıtekin?