kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 4 Ekim 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
MELİHA OKUR

Uzan şimdi baraj istiyor

Çukurova ve Kepez Elektrik'te adım adım uzlaşma geliyor. Uzan ile görüşme iki ana noktaya odaklandı.
İlk konu, 12 Haziran 2003'te Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın Çukurova ve Kepez Elektrik'e el konulmasından bu yana geçen sürede işletilen 11 barajın gelirinin nasıl paylaşılacağı konusu... Yaklaşık 2 ile 3 milyar dolar arasında olduğu tahmin edilen bu gelir, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından kullanıldı. Öyle ya, şimdi bu gelir şirkete nasıl aktarılacak!
Tartışılan bu.
Çünkü bu konu mağdur edilen 13 bin 500 yatırımcıyı ilgilendiriyor.
Yatırımcının kâr paylarından yararlanması ve haklarının devam etmesi gerekiyor.
O halde ne olacak?
Kulislerden yansıyanlara bakılırsa bu noktada Uzan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'na öneri sundu. Dedi ki, "Bana yeni baraj verin, elektrik üreteyim, dağıtayım ve satayım. Böylece kaynak yaratayım."
Görüşmelerde üzerinde durulan ikinci konu ise Çukurova ve Kepez Elektrik'te 12 Haziran 2003, yani imtiyaz hakkının geri alınmadan önceki duruma nasıl dönüleceği konusu.
Çukurova ve Kepez Elektrik'e elektrik üretim, iletim ve dağıtım imtiyazı yeniden verilebilir mi?
Çünkü Uzan'ın Çukurova ve Kepez Elektrik'te imtiyaz hakkı iptal edilmeden önce Enerji Bakanlığı, çıkan yeni yasa yüzünden Çukurova ve Kepez Elektrik yönetiminden iletim hattının devrini istemiş, şirketin o günkü yönetimi ise, "Yeni yasa bizi etkilemez" diye diretmişti. Sonunda dananın kuyruğu koptu. Enerji Bakanlığı şirketin imtiyaz sözleşmesini iptal edip şirketlere el koydu.
Durum bu.
Ama Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Güler acaba Libananco'ya ne diyecek? Merak ediyorum.
Haydi hayırlısı.