kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 4 Ekim 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

'Borsanız değerli, doların zayıflığı sürecek'

ABD'li 'Ekonomi Kâhini' Gail Fosler, Türkiye ve dünya piyasaları ile ilgili şu tahminlerde bulundu:

* Bu yıl ABD'de 2001'den bu yana en zayıf büyüme olacak. Yüzde 2'nin biraz üzerinde bekliyorum. 2008 yüzde 3'ün üzerinde. ABD Merkez Bankası Fed biraz faizleri bu seviyede tutacak. Enflasyon tahminim önümüzdeki yıl için yüzde 3. Doların zayıflığı bir süre daha devam edecek. Parite Mart 2008'e kadar 1,40-1,45 bandında seyreder. YTL'de de değerlenme buna bağlı olarak bir süre daha devam edecek.

* Türkiye dalgalanma sırasında şaşırtıcı bir iş çıkardı. Büyüme açısından önemli bir potansiyele sahipsiniz. Ancak borsanız aşırı değerli. Borsanızın derinleşmesi lazım çünkü derinleşirse Türkiye'nin çalkantılardan etkilenme riski azalır.

* Verimli ve rekabetçi bir ekonomiye geçmelisiniz. Bundan sonraki görevin istihdamın hızını artırmak olduğunu unutmayın. Bunu yaparken de verimlilikten taviz verilmemesi gerektiğini bilin. Ancak işşizlik oranınızın da çok yüksek olduğunu görün.

* ABD ekonomisinin bağışıklık sistemi zayıflamıştır, ama tamamen çökmemiştir. Birtakım riskler var ama resesyon bunlardan biri değil. ABD tüketici güven endeksi eylül ayındaki rakamı görünce dünyanın sonu gelmiş gibi düşünebilirsiniz. Ancak Katrina Kasırgası'na olan tepki ağustos ayındaki finansal çalkantılardan çok daha etkili olmuştur.

* Önümüzdeki yıllarda finansal sektör küresel olarak küçülecek ve bu da alışık olmadığımız bir türbülansa neden olacak.