kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 3 Ekim 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Telefonla tacize bin 500 YTL ceza

Yeni Haber
Yargıtay Ceza Genel Kurulu, bir kadını telefonla arayırak cinsel tacizde bulunan erkek sanağı bin 500 YTL adli para cezasına çarptrılmasına hükmetti.

Ordu'da meydana gelen olayda, H.B adlı erkek şahıs, S.B adlı kadını bir ay içinde 31 defa telefonla arayarak cinsel tacizde bulundu.

Olayla ilgili açılan davayı görüşen Ordu 2. Sulh Ceza Mahkemesi, sanığın S.B. yi telefon ile devamlı olarak arayarak buluşma teklif etmek sureti ile cinsel tacizde bulunduğunu 2 ay 15 gün hapis cezası ile cezalandırılmasına ve bu cezanın sanığın sosyal ve ekonomik durumu, suçun işlenmesindeki özellikleri dikkate alınarak bin 500 YTL adli para cezasına çevrilmesine hükmetti.

YARGITAY:"80 YTL ADLİ PARA CEZASI VERİLSİN"

Dosyanın temyiz süreci ise Yargıtay'ın ilgili birimleri arasında yoğun hukuki tartışmalara yolaçtı.

Dosyayı inceleyen Yargıtay 5. Ceza Dairesi, yasada "suç tanımında hapis cezası ile adli para cezasının seçenek olarak öngörüldüğü hallerde, hapis cezasına hükmedilmişse; bu ceza artık adli para cezasına çevrilmez" hükmünün yer aldığına dikkat çekerek kararın bozulmasını istedi ve cinsel tacizde bulunduğu iddia edilen sanığa 80 YTL adli para cezası verilmesi gerektiğine karar verdi.

Yargıtay Ceza Genel Kurulu da Başsavcılığın itirazı üzerine 5. Dairenin verdiği kararın bozulmasına karar verdi.

"Olayda, hakim fail hakkında 3 ay hapis cezasına hükmedebileceği gibi, 5 gün karşılığı adli para cezasına da hükmedebilir, bu hususta takdir yetkisine sahiptir. Hakim, seçeceği cezanın failin lehine olup olmadığını değerlendirmek, failin lehine olduğu düşüncesi veya gerekçesiyle adli para cezasına hükmetmek zorunda değildir" diyen Başsavcılık'ın görüşünü benimseyen Yargıtay Ceza Genel Kurulu, yerel mahkemenin verdiği bin 500 YTL'lik cezayı isabetli görerek onayladı.

(ANKA)