kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 2 Ekim 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Babacan'dan ABD'ye eleştiri

Yeni Haber
Ali Babacan, PKK'nın elindeki ABD yapımı silahlarla ilgili yürütülen soruşturmanın sürdüğünü söyledi. Babacan, "Ancak belli ki çok ciddi yanlışlıklar yapılmış" dedi...
Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, BM 62. Genel Kurul Çalışmaları için bulunduğu New York'taki son gününde, temasları hakkında bilgi verdi.

Babacan, PKK terörü konusunda ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice ile Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari'ye gerekli somut adımları atmaları konusunda çağrıda bulunduklarını kaydederek, "Beytüşşebap'ta meydana gelen saldırıyı şiddetle kınadığımı belirtmek istiyorum" dedi. Babacan, şunları söyledi:

"Bu konudaki kararlı mücadelemizin devam edeceğini tekrar tekrar vurgulamak istiyorum. Muhataplarımıza terörle mücadelede ve bu mücadelede uluslararası işbirliğinin önemini tekrar tekrar anlattık. PKKKongragel terör örgütünün doğrudan veya paravan kuruluşlar aracılığı ile bazı ülkelerde yürüttüğü faaliyetlere son verilmesi gerektiğini, ilgili ülkelerin dışişleri bakanlarına açık ifadelerle anlattık. Kuzey Irak'ın terör faaliyetlerinde bir yuvalanma yeri ve sıçrama tahtası olarak kullanılmasına müsamaha edilmeyeceğini en kuvvetli ifadelerle dile getirdik."

Ali Babacan, PKK'nın elindeki ABD yapımı silahlarla ilgili yürütülen soruşturmanın sürdüğünü söyledi. Babacan, "Ancak belli ki çok ciddi yanlışlıklar yapılmış" dedi.

Konunun tam olarak sonuçlandırılmadığını belirten Babacan, şöyle konuştu:

"Ancak belli ki bu konuda çok ciddi yanlışlıklar yapılmış. Tabii biz hep söylüyoruz Irak adeta terörist grupların antrenman sahası haline geldi. Bu kaotik ortamda, karmaşık ortamda belli ki bu konudaki kontroller Amerikalılar tarafından tam yapılamadı ki, bu silahlar teröristlerin elinde çıkabiliyor. Ancak tabii ki kesin neticeyi bu soruşturma sonucu alındıktan sonra göreceğiz."

Babacan bir gazetecinin İran ve nükleer silahlarla ilgili sorusunu ise şöyle yanıtladı:

"İran şu anda uluslararası gündemde ilk sırada. Biz bölgemizde nükleer silahlara sahip olunmasını arzu etmiyoruz. Türkiye BM'nin en eski üyelerinden bir tanesi ve BM'nin almış olduğu kararlar var. Özellikle İran konusunda bazı ülkelerin mutabık kalması güç olabiliyor. Biz bu güne kadar, ülkemizin uluslararası kuruluşlarla olan ilişkilerimizde yükümlülüklerimize hassasiyetle yaklaştık." Babacan İran'la enerji konusunda işbirliği görüşmelerine ilişkin de şu bilgileri verdi:

"Bizim İran'la yapmış olduğumuz mutabakat metni, bu konuda neler yapılabilir bunu araştırmanın bir adımı, yoksa bu enerji anlaşması diye çok yazıldı çizildi ama bu sadece neler yapılabilir araştırması ile ilgili bir mutabakat zaptından ibaret. İran ile ilgili daha önce alınmış kararlar, İran'ın nükleer programına bakışımız yaklaşımımız da son derece açık. Bunu da daha önce hem ikili görüşmelerde hem farklı ortamlarda defalarca anlatıyoruz."

(ANKA)