kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 2 Ekim 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Basın toplantısında, Başkan Topbaş ile TEMA Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Nihat Gökyiğit (ortada) de yer aldı. Toplantıda, Cow Parade Projesi kapsamında çevre sorunlarına dikkat çekmek amacıyla yapılan inek maketleri sergilendi.

Üç ayda, bir baraja bedel su tasarrufu

Ercan SARIKAYA SABAH
"Suyunu Boşa Harcama" kampanyası sonuç verdi. İstanbullu üç ayda Elmalı Barajı'nın yıllık kapasitesinden fazla tasarruf sağladı..
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve TEMA Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Nihat Gökyiğit, Elmalı Barajı'nda bir basın toplantısı düzenleyerek "Suyunu Boşa Harcama" kampanyasının 3 aylık sonuçlarını bir basın toplantısında değerlendirdi. Kampanyada, İstanbullulara; traş olurken ve sebze meyve yıkarken musluğu açık bırakma, gereksiz sifon çekme, daha az suyla traş ol, kısa süreli duş al ve diş fırçalarken suyu açık bırakma gibi basit öneriler sunuldu. İstanbullu da bu önerilere üç ayda yaptığı tasarrufla cevap verdi. Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş, 3 ayda Elmalı Barajı'nın bir yılda İstanbul'a verdiği su miktarından daha fazla, yani tam 18 milyon metreküp tasarruf sağlandığını açıkladı. Topbaş, "Bu kampanya sayesinde İstanbul'un günlük su tüketimi 2 milyon 350 bin tondan 1 milyon 900 bin tonlara çekildi ve 3 ayda tasarruf edilen su miktarı 18 milyon metreküpe ulaştı. Bu miktar yıllık su verme kapasitesi 15 milyon metreküp olan Elmalı Barajı'ndan bile fazla. Ama su kullanımını daha da düşürebiliriz" diye konuştu. İstanbul'un barajlarının toplam rezerv kapasitesinin 1 milyar 170 milyon metreküp, yıllık tüketimin ise 750 milyon metreküp olduğunu dile getiren Başkan Topbaş, geçtiğimiz 9 ayda toplam 35 milyon metreküp su tasarruf edildiğini kaydetti.

MELEN'DE SON 7 KİLOMETRE
Öte yandan Melen suyunun İstanbul'a ulaşmasına 7 kilometere kaldı. 18 gün sonra İstanbul'a ulaşacak suyun musluğunu ise Başbakan Recep Tayyip Erdoğan açacak. Melen'den günde İstanbul'un kullanım suyunun üçte biri olan 738 bin metreküp, yılda ise 285 milyon metreküp su geleceğine dikkat çeken Kadir Topbaş, "Arkasından da Bulgaristan'ın Rezve Deresi ile ilgili bir çalışma yapıyoruz. Bölgedeki Longos ormanlarına zarar verilmemesine ciddi dikkat edilecek. Gerekirse kilometre uzatılacak, ama tahribata müsaade edilmeyecek" dedi. Topbaş, su tasarrufu ile ilgili yeni bir imar projesini ise şöyle açıkladı: "Büyük siteler ve iş merkezlerinin kullandıkları suyu arıtarak kullanım suyu olarak geri kazanmalarını sağlayacak bir imar yönetmeliği çalışması hazırlatıyoruz."
Haberin fotoğrafları