kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 2 Ekim 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Sonbahar, göz alerjisini artırır mı?

28.09.2007
Mevsim dönümlerinde artan alerji, lens kullanıcılarını da etkiliyor. Ilık ve nemli rüzgar, sonbaharda lens kullananlarda göz hastalıklarına yol açabiliyor..
Göz alerjisinin sonbaharda sık karşılaşılan şikayetlerden olduğunu açıklayan Florence Nightingale Hastanesi'nden Yard. Doç. Dr. Özgür Artunay, lens kullananları uyardı: "Bu aylarda rüzgarla yayılan toz ve alerjik maddeler ortamda fazla bulunduğu için lens kullanıcılarında alerji daha sık oluşur. Bu nedenle rüzgarlı ve tozlu havalarda alerjiden korunmak için mutlaka güneş gözlüğü kullanın. Lensinizi de günde 2 kez temizleyin." Özellikle sonbaharda polenler gibi mantar sporlarının ve ev tozlarının da atmosferde bulunup gözde alerjik reaksiyonlara yol açtığına dikkat çeken Dr. Artunay, göz alerjisinde kullanılan tedavi yöntemlerinin astım ve alerjik nezlede uygulanan tedavilere benzediğini söyledi.

GÖZLÜKSÜZ ÇIKMAYIN

Dr. Artunay şöyle konuştu: "Tedavinin ilk koşulu hastaların kendilerini rahatsız eden ilgili alerjenlerden ve tahriş edicilerden kaçınmasıdır. Hastaların sonbahar ve kış mevsimi dahil kaliteli bir güneş gözlüğü kullanmalı ve gözlerini her zaman güneş ışığından korumalıdır. Bunun yanı sıra kromolin sodyum damlaları, lodoksamid damlası gibi antihistaminikler ve kısa süreli steroid damlaları kullanılabilir. Ağızdan tedavi de bazı durumlarda öneriyoruz. Tedaviyi alerji uzmanı ile göz hastalıkları uzmanı yürütmelidir."