kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 1 Ekim 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
KREDİLER HIZLI ARTTI Erol Sakallıoğlu (sağda) HSBC Bank Başekonomisti Murat Ülgen (solda) ve İşletme Bankacılığı Grup Müdürü Yaprak Soykan bir grup gazeteciyle yapılan sohbet toplantısında banka kredilerinin hızlı arttığını belirtti.

'Yabancı, Türkiye'ye yeni Brezilya gözüyle bakıyor'

Rahim AK EKONOMİ
HSBC Başekonomisti Ülgen, yabancı yatırımcıların Türkiye'ye yeni Brezilya gözüyle bakmaya başladıkları ve ülkeye cari açıktan daha fazla para girişi olacağını söyledi..
İLİŞKİLİ HABERLER
'Yabancı, Türkiye'ye yeni Brezilya gözüyle bakıyor'
HSBC Bank Başekonomisti Murat Ülgen, yabancı yatırımcının Türkiye'ye büyük güveni olduğunu ve yeni Brezilya olarak nitelendirdiğine dikkat çekerek, "Brezilya'nın getiri eğrisi son yıllarda hep aşağı yönde. Çünkü iktidara güven var. Enflasyonun düşmesi bekleniyor. Dolayısıyla faizlerin inmesi bekleniyor. Yatırımcı da yeni Brezilya Türkiye diye bakıyor. Enflasyonun düşeceğini faizlerin gerileyeceğini öngörüyor"dedi.

MB MÜDAHALE ETMEZ
Türkiye'nin cari dengenin vereceği açıktan daha fazla kaynak çekeceğini öngören Ülgen, Türkiye'nin zaman kaybetmeden cari açık problemini yapısal çözümlerle kapatmanın yolunu bulması gerektiğini kaydetti. "Türkiye, son 5 yılda çektiği yabancı sermayeyi çekmek için daha çok çalışmak zorunda kalacak" diyen Ülgen, bu nedenle mali disiplinden taviz verilmemesi ve reform sürecinin devam etmesi gerektiğini kaydetti. Ülgen, dolar/YTL kurunun hızlı düştüğünü ama sepet bazında gerilemenin daha az olduğuna dikkat çekerek, "Merkez Bankası da herkesin tek bir yönde hareket ettiğini gördüğünde müdahale ediyor" dedi.

YTL EN GÜÇLÜ KUR
Son iki ay içinde yaşanan gelişmelerin Türkiye'nin dışarıya birebir bağlı olmadığını gösterdiğini kaydeden Ülgen şöyle devam etti: "Kanada dolarından sonra YTL dünyanın en güçlü kuru. Neden geçen yıl mayıshaziran dalgasında YTL üç haftada çok daha ufak bir endişeye rağmen yüzde 25 değer kaybetti de bu sefer daha az etkilendi. Demek ki siyasi istikrar kurulunca yatırımcı bunu satış fırsatı olarak gördü." Amerikan ekonomisinin ve Avrupa'nın çok ciddi reformlara ihtiyacı olduğunu kaydeden Ülgen, "Dolayısıyla gelişmekte olan piyasalar, zamanında çok risk almış gelişen piyasalardan daha farklı bir tavrı hak ediyorlar diye bir görüş var" dedi.