kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 1 Ekim 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

İngiltere silah satışına kısıtlama getiriyor

Yeni Haber
İngiltere'de ateşli silahlar ve bıçaklarla işlenen suçların önlenebilmesi için, silah bulundurma ve satışına kısıtlamalar getirildi, yasalara muhalefet edenlere verilecek cezalar da ağırlaştırıldı. ..
Hükümet tarafından 2006 yılında hazırlanan ve bu sabah yürürlüğe giren yasayla ilgili açıklama yapan İçişleri Bakanı Jacqui Smith, silahların sokaklarda el değiştirmesi ve kullanılmasının tolere edilmeyeceğini söyledi.

Yeni yasanın, sokak çetelerine ve silah kullanmayı hedefleyenlere İngiltere sokaklarında silaha ve şiddete yer bırakılmayacağı mesajı vermeye yönelik olduğunu belirten Bakan, suçun ve şiddetin önlenmesinin hükümetin önceliği olduğunu ve yasanın uygulamasının kendileri tarafından takip edileceğini söyledi.

Yasayla, gerçeğe yakın imitasyon silah üretmek, ithal etmek ve satmak da suç sayılacak. İyi bir gerekçesi olmadan bu tür sahte silahları kamuya açık yerlerde taşımanın maksimum cezası, yasayla iki katına çıkartılıyor. Bu arada yasa gereği, imitasyon silahları satanların kayıtları polise açık tutulacak ve satılan her bir imitasyon silahın kayıtlarının tutulması zorunluluk haline getirilecek.

Herhangi bir konut ya da işyerinin sınırları dışında da olsa, havaya ateş açmayı suç haline getiren yasa, 18 yaşından küçüklere bıçak satmayı ve yine aynı yaşın altındakilerin havalı silah satın alması ya da bulundurmasını da suç haline getirildi.
Bu tür silahların satılması, kiralanması ya da 18 yaşın altındaki birine armağan edilmesini de suç haline getiren yeni yasal düzenlemeyle polise, suçla ilişkisi bulunduğuna inanılan bir silah satıcısının lisansının hızla incelenmesi ve gerekirse iptal edilmesi yetkisi de tanınıyor.

İngiltere'de suç ve şiddet ile silah kullanımındaki artış, uzun zamandır hükümetin önlemek için çaba gösterdiği unsurlar arasında bulunuyordu. 2005-2006 yıllarını kapsayan 1 yıllık dönemde ülkede sahte silahlarla işlenen 3 bin 275 suç istatistiklere girerken, bu, ateşli silahlarla işlenen suçların yüzde 15'ini oluşturmuştu.
Aynı dönemde havalı silahlarla 10 bin 437 suç işlenmiş, bu olaylarda bir kişi ölmüş, 1180 kişi yaralanmış, 119 kişi sakat kalmıştı.