kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 1 Ekim 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Rusya başkanını arıyor

Yeni Haber
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Kremlin'de ayrılma zamanı yaklaştıkça halefler konusunda merak artıyor. Bir taraftan muhalefet ortak aday çıkarma konusunda uzlaşmaya çalışırken, Kremlin'in onayını alan adayların da çeşitlenmesi bekleniyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 'en az beş aday olmalı' talimatı bir taraftan beşliyi bulma konusunda yoğun çabalara neden olurken, bir taraftan da Kremlin'in en güçlü adaylarından Başbakan Birinci Yardımcısı Dimitri Medvedev'in önceki gün yaptığı açıklamada Kremlin'e sürpriz isimlerin de oturabileceğini belirtmesi Rusya siyaset uzmanlarının hesaplarını yeniden kontrol etmeye yöneltti. Birleşik Rusya Partisi tarafından düzenlenen oturuma katılan Medvedev, "Bir süre önce Kremlin'e oturacak bir ismi konuşmuyorduk. Şimdi bir çok ismin Kremlin'e oturabilme ihtimalinden bahsediyoruz. Bu genç Rusya demokrasisinin ulaştığı seviyeyi gösterir." dedi. Yeni hükümette de koltuklarına dokunulmayan Medvedev ve diğer Başbakan Birinci Yardımcısı Sergey İvanov'un Kremlin yarışında yer alacağı konusunda herkes hem fikir.

Bir diğer isim ise sürpriz bir şekilde başbakanlık koltuğuna oturan maliye teftiş uzmanı Viktor Zubkov. Kendisinin başkanlık yarışına katılacağını açıklamasının ardından Putin'den destek açıklamasının gelmesi üçüncü ismin de Zubkov olacağı ihtimalini güçlendirdi. Kendisini başkanlık için çoktan hazır hisseden Zubkov icraatları ile de bunu ispat etmeye çalışıyor. Rusya lideri Valday grubu olarak bilinen düşünce kuruluşundan Amerikalı profesör Marshall Goldman'e diğer iki isim konusunda da açıklamada bulunduğu belirtilmişti. Putin Komunist Parti lideri Gennady Zyuganov'la, Yablaka Partisi lideri Grigory Yavlinski'nin de Kremlin için yarışa katılmalarının doğru olacağını söylemişti.

'ÖTEKİ RUSYA' KASPAROV DA KARAR KILDI

Bu beşlinin dışında bir de Rusya muhalefetini temsil eden 'Öteki Rusya'nın Kremlin adayları var. Haftalardır ortak aday çıkarma konusunda çaba sarfeden muhalefet, 2 Aralık'ta yapılacak parlamento seçimlerinde de ittifak olarak girmek istiyor. Bugün Merkez Seçim Kurulu'na yapacakları başvurunun kabul edilme ihtimali görülmüyor. Zira Rusya yasalarına göre partilerin seçim ittifakı yapmaları yasak. Farklı bölgelerde düzenlenen toplantılar ve kongrelerden sonra eski santranc şampiyonu Garry Kasparov'un adaylığında karar kılan 'Öteki Rusya' Kasparov'un batıda fazlaca tanınmış olmasına güveniyor.

'Öteki Rusya' koalisyonunun sözcüsü Lyudmila Mamina basına yaptığı açıklamada Kasparov'un Moskova'da düzenlenen kongrede 498 oydan 379'unu alarak muhalefetin ortak adayı olduğunu belirtti. Kasparov'un adaylığının netleşmesi için Merkez Seçim Kurulu'na resmi başvurusu ve kurul tarafından da adaylığının onanması gerekiyor. Kongrede diğer iki adaydan Sergey Gulyayev 59 oy alırken, eski başbakan Mihail Kasyanov da 18 oy alabildi.