kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 1 Ekim 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Cepte görüntülü dönem başlıyor

04.09.2007
Cep telefonunda görüntülü iletişim dönemi başlıyor. Telekomünikasyon Kurumu'nun, 25 Mayıs'ta yapmayı planladığı, ancak yeterli rekabet koşulları oluşmaması nedeniyle ertelediği 3N ihalesi, 7 Eylül'de yapılacak. 3N ihalesi ile Türkiye görüntülü iletişim sistemine 2008 yılında geçecek.

İhale için 4 firma şartname alırken, A, B, C ve D olmak üzere toplam 4 lisans ihalesi kapalı teklif usulü yapılacak.

A Lisansı için 252 milyon euro, B lisansı için 224 milyon euro, C lisansı için 196 milyon euro, D lisansı için de 140 milyon euro asgari değer belirlenirken, ihaleden 1 milyar dolardan fazla gelir elde edileceği tahmin ediliyor. 3N ihalesi ile abone sayısının artması bekleniliyor.

Avrupa ülkeleri içinde sadece Türkiye, Makedonya ve Arnavutluk'ta 3N iletişim sistemi kullanılmıyor. Avrupa ülkelerinde ihalenin yüksek bedellerle verilmesi üzerine bazı firmalar iflasın eşiğine gelmişti. Telekomünikasyon Kurumu Başkanı Tayfun Acarer, ihale öncesinde bu örnekleri dikkate aldıklarını belirtmişti.

3N İÇİN İDEAL YIL 2007


Acarer, 3N için ideal yılın 2007 olduğunu açıklayarak, "2007 yılından sonra 3N'e başlamak için geç olur. 2006'dan öncesi ise çok erken. 2006 yılından önce 3N ile ilgili olarak lisans ödemeleri ve benzeri konularla ilgili olarak bir türlü oturmamıştı ve bir depresyon vardı. 2008'den sonraya kalırsa 2N'nin yedek malzemelerini bulmakta zorlanılacak" demişti.

3N NELER GETİRECEK?

-Cep telefonundan görüntülü konuşma yapılabilecek.
-Televizyon izlenebilecek.
-İnternete ADSL gibi geniş banttan bağlanılacak.
-Film ve müzik klipleri cep telefonuna daha hızlı indirilebilecek.
-E-devlet hizmetlerine mobil olarak erişilebilecek.
-İnteraktif oyunlar yayılacak, video mesajlaşma gerçekleşebilecek.
-Veri indirme ücretleri mevcut GPRS tarifelerine göre daha ucuz olacak ve hız artacak.
-Hizmet kalitesi artacak.

(ANKA)