kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 1 Ekim 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Erkekte 46 bedende cinsel sorun başlıyor

ESRA TÜZÜN
ESRA TÜZÜN
27.09.2007
Erkekte cinsel isteği yöneten testosteron kilo sevmiyor! Göbek ise erkeğin seks hayatının bir numaralı düşmanı. Dünyaca ünlü uzmanlar uyarıyor: Bel ölçüsü 94 santim üzerinde olan erkeklerin seks hayatı tehlikede!..
Avusturya'nın başkenti Viyana'da düzenlenen Uluslararası Erkek Sağlığı Kongresi'nde, erkeklerin cinsel isteğini yönlendiren testosteron seviyesinin düştüğü açıklandı. Dünyaca ünlü uzmanlar düşük testosteronun ilk göstergesi olarak kabul ettikleri göbeğin de erkeğin cinsel hayatına darbe vurduğunu söyledi. Kongrede; 46 bedenin üzerinde pantolon giyen erkeklerin cinsel hayatının tehlikede olduğuna dikkat çekildi. Yani 94 santimden daha büyük olan göbekler, testosteron oranını düşürerek erkeğin cinselliğinde ve sağlığında ciddi şekilde sorun yaratıyor.

40'LI YAŞLARDA BAŞLAR
Öte yandan uzmanlar testosteron yetersizliğinin 40'lı yaşlardan sonra giderek büyüdüğüne de değindi. Erkeklerin psikolojilerinden vücut yapılarına kadar etkili olan bu hormonun seviyesi ayrıca genel sağlığın da göstergesi kabul ediliyor. Kongrede; İngiltere'deki St. James Üniversitesi Hastanesi'nin dünyaca ünlü ürologlarından Prof. Dr. Ian Eardley bu konuya dikkat çekti: "Testosteron oranı düşük erkekler kalp ve diyabet hastalığının adayları... Bu hastalıkların bir üst basamağı olan metabolik sendrom onların en büyük sorunu oluyor."

TESTOSTERON=CHECK-UP
Düşük testosteron seviyesinin; göbek, düşük omuzlar ve depresyona yakın bir ruh hali ile cinsel yönden isteksizlik olarak kendini gösterdiğine dikkat çeken Prof. Eardley, GÜNAYDIN'a özel yaptığı açıklamalarda şunları söyledi: "2 bin erkek üzerinde araştırma yaptık. Bu araştırmada 40'lı yaşlardan sonra erkeklerin testosteron seviyelerinin ciddi şekilde düştüğünü belirledik. Testosteron düşmesi ilk belirtisini göbek ile gösteriyor. Bu erkekler fazla yemek yemedikleri halde göbeklerinin çıkmasından yakınıyorlar. Göbekleri çıkınca da, zaten testosteron seviyeleri daha da düşüyor. Tepeden aşağılara kadar inme duygusuna kapılıyorlar. Bu kişilerin beş yıl içinde diyabet ve kalp hastalığına yakalanma yüzdeleri ciddi şekilde artıyor. Bu nedenle aslında testosteron seviyesi önemli bir checkup niteliği de taşıyor, iyi bir gösterge oluyor." Colombia Üniversitesi Klinik Üroloji Profesörü Ridwan Shabsih ise erkeklerde 40 yaşından sonra artan sertleşme ve cinsel problemlerde testosteronun önemli bir neden olabileceği üzerinde durdu. Göbek ölçüsü 94 santimi yani pantolonda 42 bedeni aşan erkekler, düşük testosteron oranında riskli kişiler arasına giriyor. Cinsel sorunu olan erkeklerde kalp hastalığı riski, ilerleyen beş yıl içinde iki kat artıyor.

GÖBEKLERDEN KURTULUN!

Testosteron seviyesinin küçük bir kan testi ile saptanabileceğini anlatan Prof. Dr. Shabsih şunları anlattı: "Gerekirse bu kişilere testosteron tedavisi uygulanır. Biz üç aylık enjeksiyonlar ya da jeller öneriyoruz. Yalnız tedaviye alınmadan önce erkeklerin olası bir üroloji kanseri taramasından geçirilmesi gerekiyor. Çünkü testosteron kanser oluşumuna neden olmaz ama olası bir kanserin ilerlemesine yol açabilir." Doktor kontrolünde yapılan testosteron tedavisinin ardından pek çok erkeğin cinsel yaşamıyla birlikte vücut yapılarının ve genel sağlıklarının da hızla düzelme eğilimine girdiğini vurgulayan Prof. Dr. Shabsih erkekleri uyardı: "Göbek erkeklerin cinselliği üzerine ciddi bir darbedir, önce göbeklerinizden kurtulun!"
Haberin fotoğrafları