kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 30 Eylül 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Öner Evez defilelerinde en beğendiği modeller olan Tülin Şahin, Ece Sükan ve Cansu Dere ile çalışmayı tercih ediyor.

Ayşe Hatun tembel Güzide başarısız!

ESİN ÖVET MAGAZİN
Esther Canadas'ın bornozundan Aysun Kayacı'nın bikinisine kadar pek çok ünlü modelin kuliste unuttuğu eşyaları toplayan koreograf Öner Evez bunları açık artırma ile satıp, gelirini eğitim için bağışlayacak. 17 yıldır mankenlerle iç içe olan Evez'e göre; Güzide Duran başarılı değil, Ayşe Hatun Önal tembel!..
İLİŞKİLİ HABERLER
Ayşe Hatun tembel Güzide başarısız!
Moda dünyasının mutfağında 17 yıldır başarılı bir şekilde çalışan Öner Evez, üniversitede de eğitim veriyor. Birçok başarılı organizasyona imza atan ve 2007 Milano Moda Haftası'nın açılışını yapması için davet edilen ilk Türk koreograf olan Evez, eğitim için kolları sıvadı. Ünlü koreograf, mankenlerin kuliste unuttuğu kıyafetlerini açık artırma ile satışa çıkartacak ve gelirini de Eğitim Gönüllüleri Derneği'ne bağışlayacak.

* Niçin koreograf olmak istediniz? Sevdiği işi yapan ender insanlardan biriyim. Küçükken de annemin sandıktan kıyafetlerini, gelinliğini çıkartıp, mahalledeki güzel kızlara giydirirdim. Kıyafetler büyük geldiği için belinden eşarp ile bağlar, kasımpatı çiçekleri ile kızların parmaklarına tırnak yapardım.

HERKES MODEL OLAMAZ


* İlk defilenizi ne zaman yaptınız? O yıllarda İzmir'de defileler yerine ufak tefek ekspozisyonlar oluyordu. İlk büyük organizasyonumuz konser oldu. Yonca Evcimik'in 'Abone' şarkısı patlamıştı. Müthiş bir konser oldu. Sonra 1992 senesinde Yakup Biçer ile ortak olduk. Yakup'un 'İzmir Moda Günleri' projesi doğdu. 10 sene İzmir'de 'Moda Günleri'ni düzenledik.

* Neden devam etmediniz? En son, depremde yıkılan Kocaeli Devlet Hastanesi yararına yaptık, ondan sonra bitirdik. Ekonomik koşullar zorlanmaya başlamıştı. 'İzmir Moda Günleri'nde hep İzmirli tasarımcılar, firmalar olsun istedik ama İstanbul'dan daha çok istek geldi. Biz de İstanbul'da 1994 yılında ilk şubemizi açtık.

* Moda dünyasının mutfağında ve model yetiştiriyorsunuz. Neye dikkat ediyorsunuz? Model deyince herkes çok güzel kızlar, yakışıklı erkekler canlandırıyor kafasında. Ama her boyu uzun olan model olacak diye bir şey söz konusu değil. Aradığımız fiziksel özellikler var. Bunun yanında kültür ve iş disiplini çok önemli. Herkes model olamaz. Manken aslında vitrinde duran cansız heykele denir. Model ise podyum üzerinde yürüyen taşıdığı giysiye ruhunu veren, ritim gücü yüksek, oyuncu yeteneği de olan kişidir. Yani herkes iyi model olamaz.

* Sizin başarılı bulduğunuz modeller kimler? Tülin Şahin, Cansu Dere, Ece Sükan çok başarılı. Güzide Duran bana göre başarılı değil. Avrupa standartlarında model özelliklerine sahip olmasına rağmen özel hayatını bir türlü yoluna koyup, kendisini işine veremiyor. Olması gereken yerde değil. Güzide benim iyi arkadaşım ve arkadaş olarak çok seviyorum ama iş yaparken sevmiyorum.

* Diğer modeller; mesela Çağla Şikel? Çağla Şikel model olarak çok iyiydi başta. Ama şimdi oyunculuğu modelliğinin önüne geçti. Modelliği sırasında da dansçılığını ön plana çıkartmaya çalıştılar. Çağla'yı defilelerimde kullandığım dönemler asla dansçılığını ön plana çıkartmadım. Ben modele dans ettirmem.

* Deniz Akkaya'nın mankenliği erken bıraktığını düşünüyor musunuz? Tabii ki, her zaman da söylüyorum, söyleyeceğim de. Deniz Akkaya ile birlikte Demet Şener, Selin Toktay podyuma çok yakışıyordu. Çok erken bıraktılar. Ayrıca Ayşe Hatun Önal'ın da erken bıraktığını, ona podyumu ve modelliği sevdiren biri olarak söyleyebilirim. Başarılı bir albümün ardından beni dinlemiş olsaydı şu anda ikinci değil üçüncü albümü yapıyor olabilirdi. Tembellik onun biraz da ruhunda var.

* Siz eski modellerle de çalıştınız... Evet, Deniz Pulaş, Begüm Özbek, Ebru Ürün, Merve İldeniz, Esin Moralıoğlu, Aylin Arasıl, İpek Tenolcay gibi dönemin en iyileriyle, bu işi disiplini ile yapan modellerle çalıştım. O dönem hepsi çok başarılıydı. Şimdi parmakla sayılacak kadar az iyi model var. Daha şanslılar ama başarısızlar. Yabancı ajans furyası da başladı. Yurtdışından gelen modeller bizimkilerin işlerini tüketti.

* Bir gün anılarınızı yazar mısınız? Asla. Onlar benimle birlikte mezara gider. Kimsenin sırrını anlatmam. Eğer anlatsam bugünlere gelemezdim. Ben bu camiada 17 yıldır iş yapıyorum.
Haberin fotoğrafları