kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 29 Eylül 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

"Grip kalp krizini tetikleyebilir''

Yeni Haber
Prof. Dr. İsmet Dindar, grip virüsünün kalp krizini tetikleyebileceği uyarısında bulundu.

Prof. Dr. Dindar yaptığı yazılı açıklamada, gribin kalp hastaları üzerindeki olumsuz etkisine dikkat çekerek, kalp krizini tetikleyebileceğini bildirdi.

Dindar, ''Kalp krizi, koroner damarlarda gelişen plakların yırtılmasıyla damarın tıkanması sonucu ortaya çıkar. Yapılan çalışmalarda grip virüsünün damarı tıkayan bu plakları direkt etkileyerek plağın yırtılmasına neden olabileceği gösterilmiştir. Bu plaklarda virüsün saptandığını ortaya koyan çalışmalar da yayınlanmıştır. Her grip salgınında kalp hastalıklarından ölümün artması da bu bulguları destekliyor'' dedi.

Gribe bağlı olarak oluşan direnç düşüklüğü ve ateş yüksekliğinin kalbin iş yükünü, dolayısıyla da oksijene gereksinimini artırdığını vurgulayan Prof. Dr. Dindar, şunları kaydetti:

''Grip aşısı, gribe bağlı ortaya çıkabilecek kalp krizlerini önlemektedir. Aşının kalp krizini azalttığı çeşitli araştırmalarla gösterilmiştir. Bu konuda ABD'de ve Güney Amerika'da yapılan çalışmalar var. Özellikle ileri yaşlardaki, astım ve diyabeti olan kalp hastalarına grip aşısı yapılmasının, ölüm ve kalıcı hasar riskini önemli ölçüde azalttığı çalışmalarla bildirilmektedir.''

AA