kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 29 Eylül 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Yargıtay'ın sivil anayasa için 4 kırmızı çizgisi var

ANKARA
Yargıtay Başkanlar Kurulu anayasa hazırlıkları konusunda toplanarak yeni anayasada olmazsa olmaz 4 kuralı saptadı. Danıştay'da da anayasa komisyonu kuruldu..
Yargıtay, tüm daire başkanlarının katılımıyla yapılan Başkanlar Kurulu toplantısı sonrasında anayasa değişikliği konusunda "kırmızı çizgilerini" belirledi. Yargıtay Başkanlar Kurulu, kurum içindeki rahatsızlıkların artması sonucu dün Başkan Osman Arslan başkanlığında toplandı ve yeni anayasa taslağı hazırlıklarını değerlendirdi. Toplantı sırasında Yargıtay Başkanı Arslan, ortada resmi bir anayasa taslağı bulunmadığı için görüş bildirilmesinin doğru olmadığını belirtip, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın ABD'deki ve Başbakan Vekili Cemil Çiçek'in son günlerdeki açıklamalarının da dikkate alınarak, Başkanlar Kurulu toplantısı sonrasında bir açıklama yapılmamasını istedi. Ancak, Arslan'ın bu görüşleri Kurul'da benimsenmedi. Başkanvekili Osman Şirin, bir açıklama yapılmasının doğru olacağını savundu.

OLMAZSA OLMAZLAR
Toplantı sonunda, Başkanvekili Osman Şirin tarafından kaleme alınan açıklama yayınlandı. Bildiride Yargıtay'ın 4 temel hassasiyeti dile getirildi. Açıklamada bu hassasiyetler şöyle sıralandı:

* Yürürlükteki anayasanın özünün ve laik cumhuriyetin dayanağını oluşturan ve metne dahil olduğu 176'ncı maddede ifade edilen 'Başlangıç bölümünün' sözünde ve özünde kısaltma yapılarak etkisiz hale getirilmesi kabul edilemez.

* Anayasanın değiştirilemez ve değiştirilmesi teklif dahi edilemez hükümleri korunur gibi görünse bile, başka maddelerde yapılacak değişikliklerle, cumhuriyetin temel ilkelerinin zaafa uğratılması benimsenemez.

* Cumhuriyetin vazgeçilmez temel dayanağını oluşturan ve yüksek mahkeme kararları ile çerçevesi isabetle seçilmiş olan laiklik ilkesinin doğrudan veya dolaylı yeni düzenlemelerle zaafa uğratılması kesinlikle kabul edilemez.

* Tarafsızlığı tartışma konusu olamayacak, bağımsızlığı ise bir türlü sağlanmak istenmeyen yargı erkini, yasama ve yürütmenin denetim ve hâkimiyetine daha ziyade çekme niyetini açığa çıkartan öneriler asla uygun bulunamaz.