kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 29 Eylül 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

İran Irak'ın bölünmesine karşı

Yeni Haber
İran yönetimi, ABD senatosunun kabul ettiği, Irak'ın federatif bir yapı içinde 3 bölgeye ayrılmasını öngören plana karşı olduğunu açıkladı.

İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Muhammed Ali Hüseyni, yaptığı açıklamada, ABD senatosunun kararını "Irak'ın içişlerine açık müdahale'' olarak gördüklerini ve bu girişimi, Irak'ın toprak bütünlüğü ve milli hakimiyetine de aykırı bulduklarını söyledi.

"Bu karar ABD'nin Irak'taki hatalar zincirinin devamı'' diyen Hüseyni, tasarının Nuri El Maliki hükümetini zayıflatmak için kabul edildiğini savundu.

İran'ın, Irak'taki siyasi sürece ve anayasaya saygı gösterdiğini, El Maliki hükümetini desteklediğini vurgulayan Hüseyni, Irak'ın geleceğini belirlemenin Iraklıların doğal hakkı olduğunu, dolayısıyla bu ülkeyle ilgili bütün kararların Irak halkı tarafından kanuni yollardan alınması gerektiğini belirtti.

Irak'ın 3'e bölünmesi gibi girişimlerin Irak'ın bütünlüğünü tahrip ve bölgedeki istikrarsızlığı artırma amaçlı olduğunu ifade eden sözcü, İran olarak bu girişimi kınadıklarını kaydetti.

ABD Kongresi'nin üst kanadı senato, önde gelen Demokrat senatör Joe Biden tarafından önerilen ve Irak'ın gevşek bir federatif yapı içinde 3 bölgeye ayrılmasını öngören, ancak bağlayıcılığı bulunmayan tasarıyı ezici çoğunlukla kabul etmişti.

Senato genel kurulundaki oylamada 23'e karşı 75 oyla kabul edilen tasarı, Irak'ın tek ülke olarak kalmasını, ancak Şii, Sünni ve Kürt bölgelerine ayrılmasını, petrol gelirlerinin denetiminin ise Bağdat yönetiminde kalmasını öneriyor.

AA