kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 29 Eylül 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Matt Bryza: Osmanlı ruhu canlandırılmalı

Bryza, Ermeni sorunu konusunda, "Osmanlı İmparatorluğu denen o güzel ruhu yeniden canlandırmalıyız" dedi..
ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Matt Bryza NTV'nin sorularını yanıtladı. Bryza, demokrasinin kökleşip yerleşmesinde ABD'nin tüm müttefikleri içinde Türkiye'nin yerinin çok önemli olduğunun altını çizdi. Bryza ayrıca Bush yönetiminin Ermeni tasarısına muhalefeti konusunda kimsenin kuşkusu olmaması gerektiğini vurguladı. Bryza'nın mesajları şöyle oldu:

* Müslümanlık Türkiye'nin kimliğinin parçasıdır. Türkiye Cumhuriyeti göz önüne alındığında, laiklik Türkiye'nin kimliğinin parçasıdır. Aynı zamanda çağdaşlaşmaya yönelik reformlar da Türk kimliğinin parçasıdır. Osmanlı İmparatorluğu'nun tarihine bakarsak 1840'lar, 1850'lerden başlamıştır bu süreç. Türkiye'yi tanımayanlar bunu bilmeyebilir. Biz Türkiye'yi sevenler biliyoruz.

* Türkiye'yi çok seven birisi olarak ve naçizane tarihini bilen birisi olarak Osmanlı'nın ne yaptığını biliyorum. Atatürk'ün neler yaptığını, Özal'ın ne yaptığını biliyorum. Bu hükümetin ne yapmaya çalıştığını biliyorum. AK Parti hükümetinin reformları ilerletmek ve AB üyelik sürecinde ilerlemek için yaptıkları bana da esin kaynağı oldu. Bu müthiş bir başarı hikayesidir. Söylediklerimin çarpıtılarak kullanılmasına şaşırdım, üzüldüm.

* Ermenistan ile ilişkilerin yumuşamasından büyük memnuniyet duyarız.