kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 29 Eylül 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Parayı nereye yatırmalı?

Yeni Haber
ABD Merkez Bankası'nın (FED) faiz indirimi ardından dolardaki erime sürüyor. Cuma günü kapanışına göre dolar serbest piyasada 1.2050 YTL seviyelerine kadar geriledi. Avro ABD Doları kaşısında rekor değere çıktı. Avro 1.4197 dolara yükseldi. Borsa 54 bin puanı geçti. Faizler yüzde 17'lerin altına geriledi. Peki böyle bir ortamda yatırımcılar ne yapmalı?

DÖVİZ


Doların 1.20 YTL'nin altına gerilerse Merkez Bankası'nın dolara doğrudan müdahale edebileceği ileri sürülüyor. Yıl sonunda doların 1.25-1.40 YTL aralığında olması bekleniyor. Öte yandan avro dolar paritesinin 1.45 seviyelerine kadar yükseleceği beklentisi var.

BORSA


Borsada kısa vadeli görünüm olumlu. Ancak orta ve uzun vadede ise tedbirli olmak gerekiyor. Düşen faiz ortamında bankacılık ve sigorta hisseleri öneriliyor. Ayrıcı otomotiv ve beyaz eşya hisseleri de cazip.

FAİZ

Bileşik faizlerdeki düüş eğiliminin sürmesi öngörülüyor. Uluslararası piyasalarda olumsuz bir gelişme olmadığı sürece bileşik faizlerin yüzde 16 seviyelerine kadar gerilemesi bekleniyor. Öte yandan Merkez Bankası'nın yıl sonuna kadar en az 1 puan daha kısa vadeli faizleri indirmesi bekleniyor.

ALTIN

Dolardaki değer kaybı nedeniyle euro/dolar paritesinde yaşanan yükselişler emtiaya talebin artmasına neden oldu. Altının onsu 745 dolar seviyesine kadar yükseldi. Altın fiyatlarında yükselişin sürebileceği öngörülüyor. ıÜüAltının, önümüzdeki günlerde 750 doları test edebileceği belirtiliyor.

PARA dergisi
son sayısında baş ekonomistlere "Dünya ekonomisi nereye gidiyor? Yatırımcılar nasıl bir strateji izlemeli? Ekonomiyi bekleyen yeni riskler neler? " sorularını sordu.

Fatma MELEK / Akbank Baş Ekonomisti:" Bono faizleri yüzde 16.5'e gerileyebilir"

Yıl sonuna yönelik olarak hazine bono faizlerinin yüzde 16,5'e gerileyebileceğini öngörüyoruz. Hisse senedi piyasaları ise uluslararası piyasalardaki gelişmeleri takip edecek.
Doların euro karşısında değer kaybetmeye devam edeceği ve Türkiye'ye sermaye girişlerinin devam edeceği öngörüsü altında, YTL'nin şu andaki seviyelerini koruyacağını düşünüyoruz.

Murat ÜLGEN / HSBC Bank Baş Ekonomisti: "Yüzde 5'in üzerinde büyüme bekliyoruz"

Türkiye ekonomisine ilişkin en olumlu gelişmeler, reform sürecinin hız kazanması ve seçim öncesi bir miktar gevşeyen mali disiplinin yeniden sağlanması ve sürdürülmesi olacaktır. Büyüme dinamiklerinin de güçlü kalmasını ve yıl sonunda büyümenin yüzde 5'in üzerinde gerçekleşmesini bekliyoruz.


Sengül DAĞDEVİREN / Oyak Bank Baş Ekonomisti: "İnişli çıkışlı seyir devam edecek"

Dünya ekonomisinde bir yavaşlama eğilimine girildiği açık. Mortgage krizi nedeniyle önümüzdeki dönemde de birtakım zararlar yazılacaktır. Ama bunun bir "finansal paniğe" dönüşmesi engellendikçe şu ana kadar gördüğümüz inişli çıkışlı seyir devam edebilir. Yılsonu hedefimiz dolarda 1.35, euro'da 1.86 YTL. Enflasyon için yüzde 7, büyüme içinse 4.7. Merkez Bankası referans faiz oranının da yıl sonunda yüzde 16.5 seviyesinde gerçekleşmesini bekliyoruz.

Gündüz FINDIKÇIOĞLU / TSKB Baş Ekonomisti: "Asıl sorunlar 2008'de görülecek"

2008 sonunda çok ama çok ciddi bir cari açık sorunumuz olacak.
Doların yıl sonunda 1.25 YTL seviyesinde kalmasını bekliyorum. Yıl sonunda bileşik faizini yüzde 16 civarında olacağını tahmin ediyorum. 2007 büyüme hedefim yüzde 5.5. Endeks hedefim ise 55 bin.

Nurhan TOGUÇ / Ata Yatırım Baş Ekonomisti: " Tüm dünyada dolardan kaçış devam edecek"

Dolardan çıkan para gelişmekte olan para birimlerine yönelecek. ABD ekonomisini iyi şeyler beklemiyor. Dolardan kaçışın süreceğini düşünüyoruz. Sadece Ortadoğu'da 3 trilyon dolar civarında fon var ve bunlar da dolardan çıkmak istiyor. Türkiye dünya ortalamasının üzerinde büyüdüğü sürece yatırımlar açısında cazip bir ülke olmayı sürdürecektir. Ancak tüm dünyada sorun çıkar, petrol fiyatları yükselir ve büyüme engellenirse bize de yansımazı kaçınılmaz olacak.


DAHA KAPSAMLI ÖNGÖRÜLERE VE ANALİZLERE PARA DERGİSİ'NİN SON SAYISINDAN ULAŞABİLİRSİNİZ....