kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 29 Eylül 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
MELİHA OKUR

Faralyalı Ulusoy'a gitti iş bitti!

Geçen hafta başında Ulusoy Holding'in patronu Saffef Ulusoy'un telefonu çaldı. Telefondaki kişi, Eski Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ersin Faralyalı'nın oğlu Ahmet Faralyalı'ydı. Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Doğan'ın damadı da olan Faralyalı, Ulusoy'dan randevu talep etti.
"Sinek küçük ama mide bulandırır" derler. Dünya devi KKR'nin de midesi bulanmıştı. Konu, UN RoRo satışıydı.
Ahmet Faralyalı, dünyanın en büyük özel fon şirketi olan Kohlberg Kravis Roberts Fonu'nun (KKR) Türkiye'deki işlemlerini yürütüyor. ABD'li yöneticiler, yüzde 85 oranındaki hissesine 910 milyon Euro yani 1 milyar 250 milyon dolar verdikleri UN Ro-Ro'daki gelişmelerden çok rahatsız. O yüzden şirketin vizyoneri ve kurucu ortağı Saffet Ulusoy'u özellikle dinlemek istemişler.
Çünkü şirketin satışı 3 Eylül'de kesinleşince, bir anda en az yüzde 40'lık hisseyi temsil eden ortaklar, "Satış şeffaf olmadı, o yüzden hissemizi satmayacağız," diye ayağa fırladı. Yönetimin satış yetkisi verdiği yönetici ortaklar ise, "Yok canım, bu bitti, satış tamam," deyince KKR, ortak kavgasını anlamakta çok zorlandı.
Haksız mı?
KKR yöneticileri önce Ulusoy'u dinlediler. Sonra, "Yaptığımız harcamalar bizim açımızdan problem yaratmaz. Ortaklar arasında sorun varsa, hemen çekiliriz!" dediler. Sonuçta bu tip özel fon şirketleri risk almaktan hoşlanmıyor. Ortakların tam onayını istiyor.
KKR ne yapsın?
Power game, ' büyük oyun' sürüyor! Türkiye ihracatının yüzde 53'ünün gerçekleştiği ro-ro ve denizyolu taşımacılığında hızlı bir ulusalcılık rüzgârı esiyor.
Bir tarafta ihracatçı adına Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), diğer tarafta TIR'cılar adına yüzde 2.5 hisseye sahip Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) . Diğer tarafta Ulusoy ailesi.
Diyeceğimiz o ki, KKR, 20 Eylül'de Trieste Bidco, Trieste Holdco, Trieste Midco adıyla üç ayrı şirket kurdu. Bu şirketlerin Türk ortağı Ahmet Faralyalı. Lojistik sektöründe nasıl bir yolculuğa çıkılacak, doğrusu çok merak ediyorum!
Görünen köy kılavuz istemiyor. Satış zor görünüyor. Kim ne derse desin, bu satış olayı bir aile ortaklığını bitirdi! Ama yedi yıldır konuşmayan iki eski dostu barıştırdı. UND'nin iki eski başkanı Çetin Nuhoğlu ile Saffet Ulusoy el sıkıştı, artık görüşüyor. Zaten Nuhoğlu, hafta içinde UN Ro-Ro ortaklarına bir mektup gönderdi.
Diyor ki; "Şirketin yüzde 40 hissesini halka arz edelim. Yüzde 60, hisse yine sizin olsun. Halka arzdan en az 1 milyar Euro gelir. İhtiyacı olan ve hissesini satmak isteyen ortaklar hissesini satar, parasını alır."
Bu bir öneri.
Ancak benim üzerinde durduğum konu başka. Lojistik sektörü niye stratejik?
Ulaştırma Bakanı, Dış Ticaret'ten sorumlu Devlet Bakanı! Lütfen bilgi verin!...