kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 29 Eylül 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Nükleer sığınaklar yeniden açılıyor

Yeni Haber
Amerika'da Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonra ilgi görmeyen "nükleer sığınaklar" yeniden gündeme gelmeye başladı. El Kaide ile savaşı ve "terörizmin nükleer tehdit potansiyeline erişme ihtimalini" öne süren bazı yerleşim birimleri, yeniden nükleer sığınaklar yapmayı gündemlerine aldılar.

Soğuk Savaş dönemindeki nükleer sığınağını elden geçirme planı yapan yerleşim birimlerinden biri de Alabama eyaletinin Huntsville şehri. Şehir acil yardım afet idaresi, terkedilmiş bir madeni, 20 bin kişilik bir sığınağa dönüştürüyor. Bunun yanı sıra, şehirdeki büyük binalarda, nükleer saldırı anında kullanılabilecek bölümlerin bu amaca göre yeniden tasarlanarak, 210 bin kişinin aynı anda radyoaktif ya da kimyasal bir saldırıdan korunabileceği öngörülüyor.

Yetkililer, 100 bin kişiye daha sığınma imkanı verecek, binaları araştırdıklarını kaydediyor. Yeni sığınaklar, soğuk savaş dönemdeki sığınaklardan daha korunaklı ancak daha az konforlu olacak. Sığınaklara soğuk savaş dönemindeki gibi, su ve yiyecek stoku yapılmayacak.
Acil durumda sığınakları kullanacaklar, kendi malzemelerini kendileri getirmek zorunda. 11 Eylül'den sonra İç Güvenlik Bakanlığı, nükleer saldırıya hazırlık ve kitlesel sığınaklar inşasını da içeren kentsel koruma programı genelgesi yayınlamıştı. Huntsville, nükleer sığınak konusunda somut adım atan ilk yerleşim birimi oldu. Yerel yetkililer, şehirdeki NASA üssünün, şehri hedef haline getirdiğine inanıyor.

CHA