kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 29 Eylül 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Ramazan'da cildim kurudu!

28.09.2007
Cildim çok kuru. Ramazan'da gün boyunca su içemediğim için cildimin daha çok kuruduğunu hissediyorum. Ne yapmalıyım?

Oruç tutarken ciltte görülen cansızlaşma ve rengin soluklaşması pek çok kişinin ortak derdidir. Uzun süre aç ve susuz kalınması sonucu ciltte kurumalar, pullanmalar meydana gelir; ancak cildiniz alacağınız bazı küçük önlemlerle oruç tutarken de sağlıklı kalabilir. Dermatolog Uz. Dr. Vildan Şengöz'ün önerileri şöyle:

* Ramazan döneminde omega 3, Evening Primroise oil EPO) ve üzüm çekirdeği ekstresi alın.

* Gerekirse hekim tarafından yapılacak tetkiklerle bunlara çinko veya demir takviyesinde bulunun.

* İftarda ve sahurda beslenmenize yeşil salata, meyve ve lifli gıdalar ekleyin.

* Kuru kayısı ve ceviz tüketin.

* Özellikle yemeklerdeki yağ seçiminde zeytinyağını ve ceviz yağını tercih edin. Böylelikle Ramazan'da cildiniz sağlıkla ışıldar.

Ramazan aşırı sinirli yaptı
Her Ramazan sinirli oluyorum. İftarı beklerken gün boyunca birçok kişiyi kırıyorum. Bu günlerde neler yapmalıyım?
Ramazan ayında kişilerin daha sinirli olması; sigara ve alkol alanların bu alışkanlıklarını bırakması, uzun süreli açlıkta vücuttaki şeker oranının düşmesi ve çay bağımlılığından kaynaklanır. Ramazan ayında kişilerin sinirli olmasının başında sigara bağımlılığına bağlı nikotin eksikliği olduğunu söyleyen Tokat Dr. Cevdet Aykan Devlet Hastanesi'nden Psikiyatrist Murat Altun, "Nikotinin vücutta keyif verici bir madde olduğunu için nikotin eksikliği ile insanlar doğal olarak sinirli oluyor. Özellikle Ramazan'da uyum problemleri görülüyor" dedi. Dr. Altun; diğer nedenleri ise şöyle sıralıyor: "Yılın 11 ayı alkol alan insanların bir anda alkolü bırakmaları da ayrıca sinirlilik sebebidir. Bu da çok ciddi yoksunluk sağlamalarına sebep olur. Bu kişilerde özellikle depresyon, terleme, gece uyku bozuklukları ve tabii sinirlilik çok sık görülür. Üçüncü olarak uzun süreli açlıklarda vücuttaki şeker oranın düşmesine bağlı olarak insanlarda bir sıkıntı ve sinirlilik hali oluşur. Türkiye'ye has diğer bir etken ise çay içme alışanlığıdır. Buna bağlı olarak kişiler Ramazan ayında çay içemediklerinden çayın içindeki keyif verici ve uyanıklık sağlayan maddenin çok ciddi eksikliğini hissederler. Ramazan'da dikkatte azalma, sıkıntı ve sinirlilik hali çok sık görülür.