kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 29 Eylül 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Bir kedi hastalığı olan FIP konusunda araştırmalar sürüyor.

Kediniz her şeye rağmen yaşayabilir

NESLİHAN TUNÇ
FIP ölümcül bir hastalık olsa da, bunun üstesinden gelmeyi başaran kediler de var. hopeforfip.org adlı internet sitesi, bu zorlu savaşın kazanılabilmesi için kedi sahiplerine önerilerde bulunuyor..
İLİŞKİLİ HABERLER
Kediniz her şeye rağmen yaşayabilir
'FIP için umut' anlamına gelen hopeforfip.org adlı internet sitesi, ölümcül bir kedi hastalığı olan FIP (feline infectious peritonitis)'e karşı yoğun mücadele veren kedisever Attila Tormuş tarafından kurulmuş. Hem Türkçe hem İngilizce olarak hazırlanan site, google gibi arama motorlarına bakıldığında Japonya'dan Amerika'ya kadar türlü coğrafyalarda bir 'referans site' olarak gösteriliyor. "Elimizden geldiğince kaynak ve bilgiye sitede yer vermeye çalıştık," diyen Atilla Tormuş, sorularımızı yanıtladı.

- Hopeforfip.org adlı internet sitesini ne zaman ve nasıl kurdunuz? Sitenin amaçları neler?
- hopeforfip.org, sevgili kedimiz Çito'nun (Çitlembik) vefatının hemen ardından, yani 2005 yılının yaz aylarında kuruldu. Hayatımızın en zor dönemiydi. Tüm kedilerimize 'feline infectious peritonitis' (FIP) denen ölümcül ve tedavisi olmadığı söylenen bir rahatsızlığın tanısı konmuş ve bize onların birkaç ay içinde ölecekleri söylenmişti. Şok olduk! Ama umutlarımızı kaybetmedik. İki hafta boyunca yoğun bir bakım yaptık. Ama bu dönemde sevgili Çito'muzu kaybetmiş olsak da (ki FIP sebebi ile vefat ettiği kesin değil) diğer tüm kedilerimizi kurtardık. Sonrasında başımızdan geçen bu olayı ve öğrendiklerimizi internet ortamında paylaşmayı bir borç bildik. hopeforfip.org internet sitesi de böylece doğmuş oldu.

- FIP'le ilgili deneyimlerinizi anlatabilir misiniz?
- FIP ne yazık ki çok doğru bilinmeyen bir kedi hastalığı. Bu, bağışıklık sistemini etkileyen virütik bir rahatsızlık ve çaresi henüz bulunamadı. Hastalık kedi nezlesi olarak başlıyor, yüksek ateş, kusma gibi belirtiler gösteriyor, bu belirtiler diğer kedi rahatsızlıkları ile de benzer Ama hastalık ilerlediğinde daha kendine özgü belirtiler ortaya çıkıyor.

- FIP tanısı nasıl konuluyor?
- FIP teşhisi sadece otopsi ile yüzde 100 konulabiliyor. Geri kalan tüm tanılar aslında olasılık hesabı. Burada üzücü olan nokta şu, sadece tek testle ve bir kaç klinik gözlemle FIP teşhisi konulması. Oysa yurtdışında FIP testine ilave diğer testler (ELISA; PTPCR gibi) de uygulanıyor ve klinik gözlemler (röntgen, ultrason, kan testi gibi) de test bulguları ile birleştirilerek, ancak kesin teşhis konuluyor. Örneğin bizim durumumuzda kedilerimize bir hayvan hastanesinde bu testler uygulandı ve testler çoğunlukla kedilerimizde FIP olduğunu söyledi. Testler doğru olsaydı, şu an kedilerimizin bizimle olmaması gerekirdi. Bu olayın üzerinden iki yıl geçti ve Tanrı'ya şükürler olsun ki, kedilerimiz eskisinden daha da yaramazlar.

- Bu hastalıkla ilgili Türkiye'de kaynaklara ulaşabildiniz mi?
- Açıkçası biz 2005 yılında bu konuda epeyce uzmanlaşmış bir hekim aradık, ama hekimlerden hiç ilgi görmedik. Veterinerlikle ilgili akademik yayınları bile tek tek aradık. Konuyla ilgili çok az Türk hekiminin makalesine rastladık. Ama yine de bizler hayvan, hayvan dostu ve veteriner hekim üçlüsünün ayrılmaz olduğuna inanıyoruz. Böylesi bir hastalıkta bir veteriner hekim gözetiminde olunmasını kesinlikle tavsiye ediyoruz.

- Yurtdışından deneyimleri bizlerle paylaşabilir misiniz?
- Yurtdışında FIP'e iki türlü yaklaşım var. Birinci yaklaşım tıbbi prosedür içinde hareket eden veterinerlik, ki bunlar ilaçla tedaviyle hastalığı kontrol altında tutmaya yöneliyor. Bunlar arasında bize de destek veren Sn. Dr. Dianne Addie çok önemli bir isim, ilgililere Dr. Addie'nin sitesini kesinlikle tavsiye ederiz. (www.dr-addie.com ) İkinci yaklaşım ise FIP'i doğal ilaçlar, hayvansal ve bitkisel karışımlarla tedaviye yönelen doğacı veterinerler... Onlara göre bağışıklık hastalığı olan FIP kedinin doğal yaşamından uzaklaşması sebebiyle ortaya çıkıyor.

- Sitede ne tür paylaşımlar oluyor?
- hopeforfip.org sitemize gelen soruları, yardım taleplerini elimizden geldiğince yanıtlamaya çalışıyoruz. Ama bizler veteriner hekim değiliz. Asıl olarak bu konudaki akademik bilgiyi paylaşmaya çalışıyoruz. Böylesi bir üzüntü içinde olan kedi dostlarına da elimizden geldiğince duygusal destek vermeye gayret ediyoruz.

- FIP konusunda problem yaşayanlara birkaç cümleyle ne söylemek istersiniz?
- Bu hastalık bize çok şey öğretti. Kedilerin yalnız yaşamamaları gerektiğini, kedilere zaman ayrılması gerektiğini, doğal ve dengeli beslenmenin önemini, ev kedilerinin belli aralıklarla da olsa mutlaka açık havaya çıkmalarının zorunlu olduğunu öğretti. Eğer kedinize FIP teşhisi konduysa lütfen sakin olun. Bu sadece tıbbi değil, psikolojik bir savaş.
Haberin fotoğrafları