kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 29 Eylül 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Stephen King

Sinefiller İçin...

ATİLLA DORSAY
ATİLLA DORSAY
* Stephen King'in yazdığı bir öyküden uyarlanan 1408'de geçen olaylar, aslında kaynağını gerçek hayattan alıyor. Kaliforniya eyaletinin Coronado şehrindeki Hotel Del Coronado'da kalan insanların, gerçekten de hayalet gördüklerini söyledikleri bir oda vardı. Bu odayı inceleyen ve bu tür olaylara meraklı Christopher Chacon'ın yaşadıkları da gazetelerde haber olarak çıkmıştı.

* 1408 sayısı nereden mi geliyor? 1+4+0+8=13 diyerek açıklayabiliriz durumu. Odanın kilit numarası neden mi 6214? Bu soruyu da 6+2+1+4=13 diyerek cevaplayabiliriz. Peki odada ölen ilk kişi, öbür dünyaya neden 1912 yılında göçüyor? Otelin Lexington caddesindeki kapı numarası neden 2245? Bu soruların cevaplarını bulmayı, siz sevgili okurlarımıza bırakıyoruz.

* 1408'in sonlarına doğru, kahramanımız Mike şöyle bir laf ediyor: "Ukalalık taslayan bir yazar, vakti zamanında kötülüğün banalliğinden, sıradanlığından bahsetmişti, hatırlıyorum." Bahsedilen 'ukalalık taslayan yazar', 20. yüzyılın en önemli siyasi düşünürlerinden, Eichmann Kudüs'de başlıklı ünlü makalesinde 'kötülüğün sıradanlığı' kavramını kullanan Hannah Arendt'di.

* 1408'in yıldızı John Cusack gibi, Steve Buscemi de 'bağımsız sinema' hareketinin en sevdiği yıldızlardan. Görüşme filminde hem başrolü oynayan hem de yönetmen koltuğunda oturan Buscemi, kardeşi Michael Buscemi'ye de başrollerden birini vermiş. Michael, filmde, şaşırtıcı olmayan biçimde, Steve'in karakterinin kardeşi rolünde.

* Biraz tarih dersi: 2 Kasım 2004 günü, Amsterdam'ın en güzel köşelerinden birinde, Linnaeusstraat'la Tweede Oosterparkstraat'ın kesiştiği noktada, Muhammed Bouyeri isimli bir genç, bisikletiyle işe giden bir adama doğru yaklaştı. Sonra cebinden silahını çıkardı, sekiz el ateş etti; bir bıçakla yerde yatan adamın boğazını kesti. Yerde yatan adamın kafası kopmak üzereydi, ama Bouyeri durmadı, bıçağı bu sefer de göğüs kısmına sapladı. Cebinden çıkardığı ikinci bir bıçakla, bir kağıt parçasını Bouyeri öldürdüğü adamın göğsüne iliştirdi. Bu kağıtta Museviler, Batılı hükümetler ve Ayaan Hirsi Ali ölümle tehdit ediliyordu. Öldürülen adamın adı Theo van Gogh'tu -kendisi, Hollanda'nın en büyük sanatçılarından Vincent Van Gogh'un ağabeyi Theo'nun torunlarındandı. Görüşme de, van Gogh'un çektiği 2003 tarihli Interview'den uyarlandı.

* Yeni Ailem'in yıldızı Gerard Depardieu'nun 13 yaşında okulu terk ettiğini biliyor muydunuz? Peki ya sular seller gibi İtalyanca konuştuğunu?
Haberin fotoğrafları