kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 28 Eylül 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Basklar referanduma gidiyor

Yeni Haber
İspanya'nın ayrılıkçı bölgelerinden Bask'ın Özerk Yönetim Başkanı Juan Jose İbarretxe, Bask bölgesinin geleceğine ilişkin karar vermek için 25 Ekim 2008 tarihinde referanduma gidileceğini açıkladı. ..
Bask Özerk Yönetimi Parlamentosunda konuşan İbarretxe'nin, referandum tarihini, Bask anayasası olarak bilinen Gernika Statüsünün yıl dönümü tarihine denk getirmesi dikkati çekti. Bask parlamentosunun yeni bir siyasi sürece başladığını savunan İbarretxe, bir "yol haritası" sunarken, Bask bölgesindeki çatışmanın çözümü için İspanyol devletine yeni bir pakt imzalama teklifini ortaya attı. "Adli bir sorunla karşı karşıya değiliz, sadece siyasi arzu söz konusu" diyen İbarretxe, getirdiği önerinin "çatışmaların çözümüne yol açacağını" ve İspanyol devleti ile olası bir paktın mutlaka Bask halkı tarafından onaylanması gerektiğini ifade etti.

"Bask halkının yoluna devam etmesi için, ETA bir özür olamaz ve ETA'nın şiddeti İspanyol hükümeti tarafından kullanılamaz" diyen İbarretxe, Bask bölgesinde "barış ve siyasi normalleşme sürecinde başaktörün Bask halkı olması gerektiğini" ve vurgulayıp, buna saygı duyulmasını istedi. Bask başkanı, "şiddetten kurtulmak ve yeni tarihi bir dönem açmak için yeni siyasi girişimlerin önlenmemesi gerektiğini de" iddia etti. İbarretxe, İspanya Başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapatero'nun "Birlikte karar vermeliyiz" sözünden alıntı yaparak, "birlikte yaşama paktı" olarak adlandırdığı yeni anlaşmanın çok uluslu bir devlet modelini öngördüğünü belirtti.İbarretxe, İspanyol hükümetinden yeni anlaşmayı tanımasını talep etti.