kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 28 Eylül 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Myanmar'da tansiyon artıyor

Yeni Haber
Rahiplerin rejim karşıtı gösterilerinin dün kana bulandığı Myanmar'da, bazı özel gazete gruplarının Yangon'daki durumun giderek daha tehlikeli bir hal alması üzerine yayınlarını durdurduğu bildirildi...
Myanmar'da, protestoların başını çeken rahipleri engellemek için askerlerin belli başlı manastırları kuşattığı bildirildi.
Yangon ve Mandalay'da manastırlar yakınlarındaki kavşakların ve ana giriş kapılarının kapatıldığı, bu iki kentte sokakların sakin olduğu belirtildi.

Güneydoğu Asyalı elçiler, Myanmar yetkililerinin kendilerine, beş ana manastırın çevresinin girilmez bölge ilan edildiğini ilettiği bildirildi. Görgü tanıkları ve Batılı diplomatlar da, kamyonlar dolusu askerin Yangon'un dış kesimlerindeki manastırlara giderek onlarca rahibi döverek gözaltına aldığını söyledi. Adının açıklanmasını istemeyen bir Asyalı diplomatik kaynak, "Bize, güvenlik güçlerinin rahipleri kontrol altında tuttuğu söylendi" dedi.

Diplomatik kaynak, ancak rahipleri yolundan önünden uzaklaştırmasının, hükümeti diğer protestoculara karşı daha sıkı tedbir almaya yöneltmesinden endişe edildiğini söyledi.Myanmar standartlarına göre, göstericilere karşı alınan tedbirlerin
şimdiye kadar sınırlı kaldığı belirtiliyor. Çünkü rejim, halk arasında çok saygı duyulan rahipleri öldürmenin büyük bir isyana yol açacağını biliyor.

Myanmar'da geçen ay yakıt fiyatlarının artmasını protesto için başlayan ve geçen hafta başından itibaren rahiplerin öncülüğünü yaptığı gösterilere dün on binlerce kişi katılmış ve güvenlik güçlerinin müdahalesi sonucu 9 kişi ölmüş, 11 kişi yaralanmıştı. Ancak bağımsız kaynaklar, ölü sayısının açıklanandan daha fazla olduğunu belirtiyor. Rahipler, 5 Eylülde Pokkoku'daki gösteride rahiplere kötü muamele edilmesine karşı hükümete özür dilemesi için verdikleri sürenin geçen
hafta pazartesi dolması üzerine salı günü yürüyüşlere başlamıştı.



GAZETELER YAYINA ARA VERDİ


Adının açıklanmasını istemeyen bir yetkili, durumun kötüleşmesi yüzünden gazete dağıtımının hemen hemen imkânsız hale geldiğini ve Eleven Media grubuna ait 4 dergiyle Yangon Media grubuna ait 2 derginin yanı sıra Kamudra, Voice ve Market dergilerinin yayınını durdurduğunu açıkladı. Satışların düştüğünü de belirten aynı yetkili, Pyi Myanmar adındaki bir başka grubun da faaliyetlerini tamamen durdurmasının beklendiğini kaydetti.

*SAFRAN DEVRİMİNİN FOTOĞRAFLARI İÇİN TIKLAYINIZ

Öte yandan, ülkenin en büyük kentlerinden Yangon'da esnafın dükkanlarınıaçmadığı, sokaklarda polislerle askerlerin gezdiği bildirildi. Görgü tanıkları, otobüslerin alışılmış güzergahlarından gitmediğini, sokaklarda askeri kamyonların bulunduğunu, ekonomik faaliyetlerin de durma noktasına geldiğini aktardı.

ÖLDÜRÜLEN JAPON GAZETECİ

Bu arada Japonya'nın yeni Başbakanı Yasuo Fukuda, Myanmar'da bir Japon gazetecinin öldürülmesini kınadı, ancak bu ülkeye yardımlara devam edeceklerini açıkladı.

Fukuda, "Gerçekten çok üzgünüm. Bu olayı kınıyorum ve gazetecinin ailesine taziyelerimi sunuyorum" dedi ve ülkesinin Myanmar'a yaptığı insani yardımı askıya almayacağını duyurdu. Japon hükümeti de yeni bir emre kadar vatandaşlarını Myanmar'a gitmemeleri konusunda uyardı.

Avustralya'nın Myanmar'daki Büyükelçisi Bob Davis ise kısa süre önce meydana gelen olaylarda öldürülenlerin sayısının resmi olarak açıklanandan çok daha fazla olduğunu belirtti. Davis, dün meydana gelen olaylardan sonra Myanmarlı yetkililerin 9 ölü 11 yaralı olarak açıkladığı rakamın gerçekleri tam olarak yansıtmadığını, çünkü görgü tanıklarının olayların meydana geldiği Yangon'un merkezinde çok daha fazla ceset gördüklerini ifade ettiklerini belirtti.

Filipinler Devlet Başkanı Gloria Arroyo ise Myanmarlı yetkililere, başta muhalif Aung San Suu Kyi olmak üzere siyasi mahkûmları serbest bırakma çağrısında bulundu. Myanmar'da askeri rejimin son olarak, gösterileri bastırmak için uyguladığı şiddetin dünyaya duyulmasını önlemek için interneti kestiği belirtilmişti.