kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 27 Eylül 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Rahiplerin eylemi kana bulandı: 4 ölü

Myanmar ordusu, demokrasi için sokağa dökülen rahipleri silahla durdurdu. Sayıları 100 bine varan rahipleri yerde sürükledi, 200'ünü tutukladı. AB, acil toplantı istedi..
Myanmar'da rahiplerin askeri yönetime karşı yürüttüğü protestolara dün kan bulaştı. Günlerdir dünyanın "silaha başvurmayın" çağrılarına karşın ordu, ülkenin önce en büyük kenti Yangon'da sokağa çıkma yasağı ilan etti.

Göz yaşartıcı gaz
Ancak buna karşın sayıları yüz bine varan Budist rahiplerin eylemi sonlandırmaması üzerine havaya uyarı ateşi açtı. Bir çoğunun kaldığı ülkenin en büyük tapınaklarından Sule Pagoda'nın etrafını kuşattı. Dokunulmaz olarak kabul edilen rahiplerin üzerine göz yaşartıcı gaz da sıkan ordu, gösteriyi kontrol altına almayı başaramayınca ateş açtı. Olaylarda 3'ü rahip olmak üzere dört kişi yaşamını yitirdi. İki rahibin askerler tarafından dövülerek öldürüldüğü, diğerininse bir askerin silahını almaya çalışırken vurulduğu kaydedildi. Ölen diğer kişininse sivil olduğu belirtildi. 200'e yakın rahibin de tartaklanarak ve dövülerek gözaltına alındığı kaydedildi.

Canlı kalkan oldu
Bir görgü tanığı, "Halk rahiplerin etrafında vurulmamaları için insan zinciri oluşturdu" dedi. Rahiplerin büyük bir kısmı, askerin sıktığı gazdan korunmak için maske taktı.

Sarkozy devrede
Uluslararası kamuoyu ise, ülkede 1988'de 3 bin kişinin öldüğü gösterilerin tekrarlanmasından korkuyor. İtalya Başbakanı Romano Prodi, AB ülkelerinin acilen toplanmasını istedi. Fransa Avrupa İşlerinden Sorumlu Bakan Jean-Pierre Jouyet, yaptırımların arttırılmasını görüşeceklerini kaydetti. Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin de, sürgündeki muhalefet lideri Sein Win ile görüşeceği bildirildi.