kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 27 Eylül 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Erdoğan: Kaygılar yersiz

NEW YORK BÜLENT AYDEMİR
Başbakan, New York'ta anayasa değişikliği konusunda güvence verdi: "Referanduma gittikten sonra herkes endişelerin yersiz olduğunu görecek. Kaygılar yersiz, herkes rahatlayacak" dedi..
Başbakan Tayyip Erdoğan, ABD'nin önde gelen basın kuruluşlarına verdiği mülakatta, Anayasa değişikliği çalışması ve laiklikle ilgili tartışmalara ilişkin önemli mesajlar verdi. Erdoğan, "taslak tamamlanınca herkes kaygıların yersiz olduğunu görecek" dedi. Erdoğan'a, Amerikan PBS Televizyonu (Kanal 13) ve Wall Street Journal ile mülakatında Anayasa değişikliği, laiklik tartışmaları ve terörle mücadele konularında sorular yöneltildi. Erdoğan, Anayasa değişikliği ile laikliğin tehlikeye gireceği ve rejimin değişeceği kaygılarının yersiz olduğunu belirtirken neden reforma ihtiyaç duyulduğunu özetledi. Erdoğan şunları söyledi: "Anayasa değişikliği taslağı akademisyenlerden oluşan 6 kişilik komisyon tarafından hazırlandı. Taslak Meclis'teki parti gruplarına dağıtıldıktan ve kamuoyunda tartışıldıktan sonra Genel Kurul'a getirilecek. Sonra referanduma gidilecek. Bu Anayasa, AK Parti'nin değil, Türkiye Cumhuriyeti'nin Anayasası. Anayasa'da değişmeyecek, değişikliği teklif dahi edilemeyecek maddeler korunacak. Referanduma gittikten sonra herkes endişelerinin yersiz olduğunu görecek. Kaygılar yersiz, herkes rahatlayacak. Bu Anayasa en geniş konsensusla hazırlanacak. " Başbakan Erdoğan'a askerlerin ve seçkinlerin AK Parti'ye yönelik tavırları da soruldu. Erdoğan, seçimlerden önceki ve sonraki tutumların farklı olduğunu vurguladı. Erdoğan, Türkiye-ABD ilişkileri konusunda ise, "Konjonktürel bazı sıkıntılar olabilir. Ama stratejik ortağımızla ilişkilerimiz gayet iyi gidiyor" dedi.

MUSEVİ HEYETİYLE GÖRÜŞTÜ
Erdoğan, tutum değiştirerek, Ermeni soykırımını tanıma konusunda adım atan ABD'nin önemli Musevi lobi kuruluşlarından Anti Defamation League (Karalamaya Karşı Mücadele Ligi) Başkanı Abraham Foxman'ın da aralarında bulunduğu Musevi kuruluşları temsilcileri ile görüştü. Erdoğan ADL'nin son açıklamalarından duyduğu üzüntüyü anlattı. Foxman ise görüşme öncesi, "Sayın Başbakan'la görüşmeye istekli misiniz?" diye soran gazetecilere, "İstekliyim" yanıtını verirken, "Heyecanlı mısınız?" sorusuna, "Ben yalnızca karımın yanında heyecanlanırım" diye ilginç bir yanıt verdi.