kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 27 Eylül 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Askerler rahiplere ateş mi açıyor?

Yeni Haber
Maynmar'da cunta yönetimine karşı rahipler öncülüğünde on binlerce kişinin katıldığı gösterilere sahne olan Yangon'dan, askerlerin kalabalığın üzerine otomatik silahlarla ateş açtığı haberleri geliyor...
Görgü tanıklarına dayanılan haberlerde, Yangon'un merkezinin doğu kesimindeki Pazundaung nehri üzerindeki köprü yakınında bulunan kalabalığa askerlerin ateş açtığı kaydedildi.Ateş açılmasının ardından binlerce göstericinin sokaklara doğru koşmaya başladığı belirtilen haberlerde, gözaltına alınan beş kişinin askerler
tarafından dövüldüğünün görüldüğü ifade edildi.Nehrin batı tarafındaki binlerce göstericinin dağılmayı reddetmesi üzerine ateş açıldığı kaydedildi.

Bu arada görgü tanıklarının, silahların doğrudan kalabalığa yöneltildiğinin görülmediği sırada en az bir kişinin de vurularak öldüğünü söylediği belirtilmişti.Öte yandan, son gelen haberlerde, gösterilerde bir Japon fotoğrafçının öldüğü bildirilmişti.Japon Kyodo haber ajansı, Myanmar Dışişleri Bakanlığının Japon
Büyükelçiliğine bir Japon vatandaşının öldürüldüğünü bildirdiğini duyurdu.

Japonya Dışişleri Bakanlığı da haberin doğruluğunun araştırıldığını bildirdi. Bir bakanlık yetkilisi, AP ajansına, Myanmar Dışişleri Bakanlığının elçiliğe verdiği bilgiyle, aralarında bir Japon vatandaşının bulunduğu birkaç kişinin öldüğü haberini aldıklarını söyledi.

Japon yayın kuruluşu da Myanmar'da askerlerin plastik mermilerle bazı göstericileri vurduğunu kaydetti.Yangon kentinde yasağa rağmen bugün de toplanan göstericilerin sayısının on binlere ulaştığı ve Sule tapınağı civarında toplanan binlerce göstericiyle güvenlik güçlerinin karşı karşıya geldiği haber verilmişti.Güvenlik güçlerinin uyarı ateşi açmasının, megafonlarla, göstericilere dağılmaları, yoksa sert önlemler alınacağı uyarısı yapmalarının ardından en az 100 kişinin gözaltına alındığını ve askeri kamyonlara binmeye zorlandığı, diğer göstericilerinse koşarak kaçtığı da gelen haberler arasında yer almıştı. Yangon'da dünkü gösteriler sırasında çıkan çatışmalarda da 5 kişinin hayatını kaybettiği kaydedilmişti.



YANGON'DA GÖSTERİCİLERİN SAYISI ON BİNLERE ULAŞTI


Myanmar'ın Yangon kentinde rejim aleyhtarı göstericiler yasağa rağmen yine sokaklara döküldü. Göstericilerin sayısı 10 binlere ulaştı.

Şehrin orta kesimlerindeki Sule tapınağı civarında toplanan binlerce göstericiyle güvenlik güçleri karşı karşıya geldi. Rahiplerin başını çektiği göstericilerle polis arasında yer yer çatışma oluyor. Bazı rahiplerin gözaltına alındığı bildirildi. Milli marşı söyleyen göstericiler, muhalefet lideri Aung San Suu Kyi'nin babası, bağımsızlık kahramanı General Aung San'la ilgili sloganlar attı ve "General Aung San askerlere vatandaşlarını öldürme emri vermezdi" diye haykırdı.

Şehrin doğu kesimindeki Kyaikkasan semtinde de küçük gruplar sokaklara döküldü. Polis, göstericileri dağıtmak amacıyla havaya uyarı ateşi açtı. Tanıklar, ayrıca çok sayıda din adamının manastırlarında gözaltına alınıp kamyonlarla şehir dışına bilinmeyen bir yere götürüldüğünü anlattı. Tanıklar en az 6 kamyon gördüklerini belirtti. Yangon'un Yankin mahallesinde de göstericilerin toplandığı ve durumun çok gergin olduğu belirtildi.Yangon'da dünkü gösteriler sırasında çıkan çatışmalarda 5 kişi hayatını kaybetmişti.