kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 27 Eylül 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Terörle mücadele anlaşması yarın imzalanıyor

Yeni Haber
Irak İçişleri Bakanlığı Müsteşarı Aydın Halit, Türkiye ile Irak arasında terörle mücadelede işbirliğine yönelik anlaşmanın yarın imzalanacağını söyledi.

Halit, Swiss Otel'de yaptığı açıklamada, anlaşmanın yarın iki ülke İçişleri Bakanları tarafından saat 11.00'de imzalanacağını belirtti.

Irak İçişleri Bakanlığı Müsteşarı Aydın Halit, Türkiye ile Irak arasındaki görüşmelerin sona erdiğini, halen devam etmekte olan son toplantıda ise metne son şeklinin verildiğini kaydetti.

Irak İçişleri Bakanı Cevad Bolani, daha önce yaptığı açıklamada "Sıcak takibi kabul etmiyoruz" mesajını vermişti.

Daha fazla zamana ihtiyaç olduğunu ifade eden ve görüşmelerin süreceğini belirten Bolani, Türkiye tarafının önerilerini Bağdat hükümetine ileteceklerini söylemişti.

Görüşmelerde Irak heyeti egemenlik haklarından taviz vermeyeceklerini belirterek sıcak takip maddesine açıkça itiraz etti. Türk tarafı ise "Kendi topraklarınızdaki teröristlerle baş edemiyorsunuz, bu nedenle bize sıcak takip hakkı tanımalısınız" görüşünü masaya sürdü.

IRAKLI BAKAN OTELDEN İZLİYOR

Irak İçişleri Bakanı Cevad Bolani de gelişmeleri kaldığı Swiss Otel'den takip ederken, heyetlerin uzlaşma sağlanamadığı için siyasi iradeye danışmak üzere dün akşam çekildikleri öğerildi.

Bu sabah tekrar başlayan görüşmelere katılan Irak heyeti, öğle saatlerinde Swiss Otel'e geldi. Irak'ın Ankara Büyükelçisi Sabah Cemil Ümran, "Görüş ayrılıkları var, halletmeye çalışıyoruz" derken, anlaşmanın bugün imzalanıp imzalanamayacağına ilişkin olarak da, "Belli değil" dedi.

Anlaşmada tıkanmaya neden olan madde, Türkiye'nin uluslararası anlaşmalar çerçevesinde kayıtsız şartsız terör operasyonlarda sıcak takibin mutabakat zaptında yer almasını isterken, ırak tarafı bunun ancak Irak hükümetinin izni şartı ile izin verilmesini istiyor.

Sınırdaki PKK faaliyetleri ile mücadele ve operasyon koordinasyonu için iki ülke büyükelçiliklerinde ve sınır noktalarında irtibat görevlileri bulunacak. Anlaşmanın uygulaması belli aralıklarla, içişleri bakanlıkları başkanlığında koordinasyon kurullarında değerlendirilmesi konularında uzlaşma sağlanırken, kırmızı bültenle aranan PKK'lıların iadesi ya da Irak'ta yargılanması, terör örgütünün propaganda faaliyetlerinin durdurulması, televizyon yayınlarının engellenmesi hükümleri de mutabakat metninde yer alıyor.

GÖRÜŞMELER UZADI, IRAK HEYETİ BU AKŞAM GİTMİYOR

Türkiye ile Irak arasında terörle mücadele işbirliği anlaşmasına ilişkin süren görüşmelerin uzadığı, bu akşam gitmesi beklenen Irak heyetinin Ankara'da kalacağı bildirildi.

Dışişleri Bakanlığında süren görüşmelerin öğleden sonraki bölümünün bitmesinin ardından heyetler Irak İçişleri Bakanı Cevad Bolani'nin kaldığı Swiss Otel'e geldiler.

Otele İçişleri Bakanı Müsteşarı Şehabettin Harput ile birlikte gelen Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Büyükelçi Ertuğrul Apakan, otelden çıkışında, gazetecilerin durumun ne olduğunu sorması ve normalde bu akşam Türkiye'den gitmesi beklenilen Irak heyetinin kalıp kalmayacağının sorulması üzerine de Apakan, "Kalıyorlar" dedi.Irak İçişleri Bakanı Bolani'nin bu akşam 21.00'da Swiss Otel'de basın toplantısı düzenlemesi bekleniyor.


(AJANSLAR)