kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 27 Eylül 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
HINCAL ULUÇ
Hıncal'ın Yeri

Fair Play bir yaşam tarzıdır!..

NE güzel anlattı Haşmet, Fair Play'in bir jest değil, bir düşünce, bir felsefe olduğunu 90 Dakika'da.. Araya girip özetledim ben de.. "Yaşam tarzı!.."
Bu hafta Fair Play Haftası ya.. Uyduk.. Kara formalar giyip, hakemleri ve federasyon kurumlarını protesto ederek.. 4 kırmızı, 51 sarı kart görerek..
Bir de takım kaptanları, ellerinde mikrofon maç başlarken hakemin önünde fair play yeminleri etti üstelik.. Komedi!..
Haşmet "Bizde fair play olmaz" dedi.. "Çünkü bizim çocuklarımız fair play ne demek bilmiyor. İngilizce bir laf.. Nerden bilsin.. Bu yüzden kafasında bir imaj olmadan yetişiyor."
Doğru.. Fair Play'ın Türkçesi yok.. Bu yüzden çocuğun kafası, anlamaya başladığı yaştan itibaren Fair Play'le yıkanmıyor..
Peki niye yok Türkçesi..
Yok da ondan..
Haşmet "Adil oyun" dedi.. Yetmiyor.. "Adil oyun" da fazla bir şey ifade etmiyor çocuk için çünkü.. İngilizce anlamında, "Adil" yanında, "Kurallara uygun" var.. "Güzel" var, "Temiz" var, "Fair"in.. Fair Play'de centilmenlik, asalet de var, "Oyun"un özünde, adaletle birlikte..
Fair Play, anlamını iyi bilen İngiliz çocuğunun özünde var.. Uyguluyor..
Hem de bir kupa, yenilenin eleneceği, yenenin devam edeceği bir maçın devre arasında Leicesterli bir futbolcu kalp krizi geçiriyor. Arkadaşları panikte.. Bu havada maça nasıl devam ederler. Hakem tatil etmeyi düşünüyor. Ama rakip Nottingham Forest 1-0 galip. Tatil ederse baştan, 0-0 başlayacak.. Forestliler düşünmüyorlar bile.. Maç tatil ediliyor.
Tekrar maçı 1-0 başlıyor gene.. Çünkü Leicesterliler, başlama vuruşu ile müdahale etmeyerek Forest'in hem de kalecisinin topu sürerek gelmesine ve golü atmasına izin veriyorlar.
Forest 1-0 galip.. Rakip panikte.. "Devam" dese, turu geçti.. Demiyor..
Maç 0-0 başlamış. Leicester 1-0 yeniklikten kurtulmuş. Aynen devam etse, büyük avantaj.. Onlar da demiyor.. Çünkü Fair Play bir yaşam tarzı adamlarda.. Manasını bilerek yetişmişler..
Anlamadığını bilmediği, pek de çözemediği Fair Play lafı ile büyüyen benim çocuğum da uyguluyor.. Şöyle..
Bursa-Fener maçı 1-1, sona yaklaşıyor. Top Bursa'da. Bursalı oyuncu Fener yarı sahasının 10 metre içinde.. Bomboş.. Yerde yatanı görüyor, topu taca atıyor..
Top kural olarak Fener'e geçiyor ama, ayıp. Fair Play var ya. Fenerli futbolcu tacı hemen önündeki başka Fenerlinin önüne atıyor. Bursalılar müdahale etmiyor. Fair Play uygulayacak Fener nasılsa.. Bomboş durumdaki Fenerli futbolcu da taca atıyor. Ama 50 metre öteden, Bursa avut çizgisine yakın yerden.. Arkadan bir başka Fenerli tüm arkadaşlarını pres için çağırıyor ileriye.. Taç atan Bursa'ya baskı sonuç veriyor. Tacı doğrudan Fenerliler kapıyor ve hemen ordan Bursa 18'inden hücum başlatıyorlar..
Bu da oluyor, alla turca Fair Play!..
Çünkü Fair Play bizim yaşam tarzımız değil.. Fair Play anlık bir jest bizde..
Fair Play'in Türkçesi bu yani!..