kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 27 Eylül 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Okumayı öğreniyor!

Geçen yılki Genel Kurul'a tuvalete gitme izni istediği notla damgasını vuran ABD Başkanı, bu kez de yaptı yapacağını... İngilizce'de telaffuzu zor olan bazı özel isimlerin okunuşlarının yazılı olduğu konuşma metni yanlışlıkla basına sızdı..
Sayısız kez pot kıran, liderlerin isimlerini, unvanlarını, ülkeleri, forumları, toplantıları birbirine karıştıran ABD Başkanı George W. Bush'un diğer bir sorunu "telaffuz" konusunda özel yardım aldığı ortaya çıktı. Salı günü BM Genel Kurulu'nda konuşan Bush'un konuşma metninde İngilizce'de söylemesi zor kelimelerin telaffuzlarının da yazıldığı anlaşıldı. Dünya basınında dalga konusu olan bu "telaffuzlu" metinler, Bush'un konuşma metninin gözden geçirilmiş metin diye yanlışlıkla çoğaltılarak katılımcılara dağıtılmasıyla patlak verdi.

DİSLEKSİYA HASTASI
Bush'un kimi kelimeleri söylerken zorlandığı, isimleri karıştırdığı hatta sıkışınca kelime uydurduğu sayısız kez basında yer almıştı. Ancak bazı kelimelerin telaffuzlarını konuşma metnine yazdırdığı ilk kez gündeme geldi. İngiliz Independent gazetesi Bush'un "disleksik" (okuma güçlüğü çekme hastalığı) olduğuna dikkat çekti. Konuşma yazarlarının da ABD Başkanı dünya liderlerinin önünde zor bir duruma düşmesin diye bazı özel isimlerin telaffuzlarını da metne eklediğini vurguladı.

'BÜYÜK BİR HATA YAPTIK'
Bush'un konuşma yazarı David Frum, Başkan'ın metinlerinde hep telaffuzlar olduğunu ancak bunlar çıkarılmadan metnin basına dağıtılmasının hata olduğunu söyledi. Teleffuzu yazılan özel isimler şöyle: Kırgızistan, (Zimbabve lideri Robert) Mugabe, (eski Lübnan Başbakanı Refik) Hariri, Moritanya, (Venezüella başkenti) Caracas...

İşte Bush'un okumakta zorlandığı kelimeler İngilizce metne böyle yazıldı:
Kırgızistan :
KEYR-geez-stan
Sarkozy : sar-KO-zee
Mugabe : moo-GAH-bee
Hariri : hah-RAR-ray
Moritanya : moor-EH-tain-ee-a
Caracas : kah-RAH-kus