kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 27 Eylül 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Prof. Dr. Halim Hattat

Seks hormonu sabah saat 11.00'e kadar yüksektir

ESRA TÜZÜN
ESRA TÜZÜN
Aile Sağlığı Araştırmaları Derneği Başkanı Prof. Dr. Halim Hattat Viyana'daki Erkek Sağlığı Kongresi'ne katıldı. Erkeklerin hayatında önemli bir gösterge olarak kabul edilen testosteronla ilgili bilgiler verdi:

* Testosteron ne demek? Erkeklik hormonu demek. Erkek cinsel fonksiyonunu tamamlayan bir hormondur. Adale sistemini oluşturup sperm fonksiyonlarından cinsel arzuya pek çok şeyi yönetir.

* Testosteron oranı nasıl ölçülür? Aç karnına herhangi bir laboratuvara gidip kan vermek yeterli. Bu şekilde toplam ve serbest testosteronlar ölçülür. Cinsellikle ilgili kısım araştırılırken seks hormonunu bağlayan globulin de ölçülür. Bir ürolog bu verileri rahatlıkla yorumlayabilir yani hastaya testosteron oranının yüksek ya da düşük olduğunu söyleyebilir.

* Düşük testosteronu olan bir erkeği tarif edebilir misiniz? Aşırı cinsel isteksizlik vardır, konsantrasyon eksikliği olur, halsiz ve yorgundur. Kişi kilolu, göbek ölçüleri 94 üzerinde, kolesterolü yüksek, diyabeti varsa ya da bunlardan sadece biri varsa yüzde 100 testosteron seviyesi kontrol edilmeli.

* Yüksek testosteronlu bir erkek nasıldır? Aşırı anormal bir istek değil ama cinsel arzusu tamdır. Cinsel aktivite testosteron seviyesini yükseltir.

* Yüksek testosteron, bir erkek için ödül mü, ceza mı? Bence ödül, testosteron erkek için önemli bir destektir.

* Saçı dökülmüş erkeklerde testosteron düşük müdür? Saçı dökülmüş olan erkeklerde testosteran yüksektir. Öyle bir ifade var ama bir araştırması yok. Sakalın, bıyığın kuvvetinin azalması, vücut kıllarının dökülmeye başlaması düşük testosteron belirtisidir.

* Testosteronu düşen bir erkek ne yapacak? Metobolik olaylarını kontrol ettirmeli. Testosteron seviyesinin düşüklüğü için destek preperat verilebilir. Eskiden bu ilaçlar zor kullanılıyordu şimdi tablet, jel ya da iğne şeklinde, kullanımı çok kolay. Ancak mutlaka doktor kontrolünde alınmalı. Testosteron çok da masum değil, PSA seviyelerine bakılmadan verilemez.

* Bekar ve evli erkeklerin testosteron seviyelerinde bir fark var mı? Seksüel aktif insanlarda testosteron yüksek olur. İlişki aralıkları uzadığında diğerlerine göre düşer. Stresin çok önemi var. Stres veya yoğun çalışma ortamları erkeklerin testosteronunu artırıyor. Sabah saat 11.00'e kadar olan zamanda erkeklerin testosteronu yüksektir. Mevsimle birlikte, ilkbaharda testosteron artar...

* Testosteronu eksilen erkeğe cinsel gücü artıran ilaçlar iyi gelir mi? Gelmez! Testosteron erkeklerin cinsel isteğini yönlendirir. Testosteronu düşükse, cinsel isteği çok düşükse söz konusu ilaçlar hiç işe yaramaz ya da sınırlı etki yapar...