kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 27 Eylül 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Günaydın 
Dr. Eren Eroğlu
Ailenizin doktoru

Oruç başımı ağrıtıyor ne yapmalıyım?

Benim de aralarında bulunduğum oruç tutan pek çok kişinin zorlandığı en önemli konu özellikle Ramazan'ın ilk günlerinde görülen şiddetli baş ağrıları... Bunun için ne yapılabilir? Mine S.-Samsun

Ramazan'ın ortası geldi ama konu önemli; cevap vermekte fayda var. Ramazan'da baş ağrısı açlıktan çok, nikotin ve kafein eksikliğine bağlı olarak görülür. Sabahları kahve ve sigara içmeye alışmış insanlar bunların eksikliğinde yoğun baş ağrısı çekebilir. İlk günlerde yoğun olabilen bu şikayetleri engellemenin yolu ise Ramazan'dan birkaç hafta önce başlayarak sigarayı, kahveyi ve bol kafein içeren kolalı içecekleri azaltıp oruca bedenimizi hazırlamaktır. Açlık duygusu, kan şekeri düşüklüğü de ağrılara neden olabilir. Vücut yeni düzene alıştıkça bu ağrılar azalır. Bu arada iftar ve sahur öğünlerini kesinlikle atlamayın ve uykusuz kalmamaya dikkat edin. Bunlar vücudu zorlar ve ağrıları artırabilir. Sağlıkla kalın!

HUZURSUZ UYKUDAN NASIL KURTULURUM?
Uyuduğum uykudan memnun değilim. Çok seyrek olarak "Oh ne güzel uyudum" diye uyanıyorum. Şeker hastalığım ya da prostatım olmamasına rağmen hemen hemen her gece mutlaka tuvalete kalkıyorum; sabah uyandığımda boğazımda bir kazıntı hissi oluyor ve genellikle ağzımı kurumuş buluyorum. Uykuya dalmam da sorunlu. Biraz ucunu kaçırsam uykuya da dalamayacağım. Leyla Ak.-İzmir

Yaşadığımız toplam zamanın üçte birini alan uyku ve buna bağlı bozukluklar bazen ciddi sorunlar olarak karşımıza çıkabilir. Fakat sizin sorununuz olmadığı için uykusuzluğun sebeplerinden ve tedavi yollarından söz etmeyeceğim. Uyuduğumuz uykunun kalitesini nasıl arttırırız, nasıl daha kolay uykuya dalarız konularını anlatacağım. İlk olarak, yatağa giriş ve kalkış saatlerimizin hafta sonu da dahil olmak üzere düzenli olmasında fayda vardır. Yatmadan önce diş fırçalamak, duş yapmak, saatin alarmını kurmak gibi aynı hareketleri tekrarlamak, insanı uyku havasına sokar.

SADECE YATMAK YETER
Yatılan yer, karanlık, sessiz ve serin olmalıdır. Yatak odası sadece yatmak için kullanılmalı, burada yemek yemek, televizyon seyretmek gibi alışkanlıklardan kaçınılmalıdır. Kalın perdeler ışığı kesmekte, kulak tıkaçları ise rahatsız edici gürültüleri önlemekte faydalı olabilir. Dizlerin arasına, ya da bele yastık koymak bazı kişileri daha rahat hissettirebilir. Bel ağrısı olanlar düz yatıp bacakları yükseltecek şekilde altına yastık sıkıştırırlarsa daha rahat uykuya dalabilirler. Fiziksel egzersiz yapmak bedeni rahatlatıp uykuyu kolaylaştırır ama uyku vaktine yakın yapılırsa tam aksine kalp damar ve sinir sistemini uyararak uykuya geçişi engeller.

YEMEK YOK!
Gerginlik ve endişe uykunun baş düşmanlarıdır. Yatmadan önce kitap okumak, fayda verebileceği gibi, değişik rahatlama teknikleri de uygulanabilir. Yatmadan önce kafeinli içeceklerin alınması, çikolata gibi uyarıcıların yenilmesi, iştah kesici ilaçların kullanılıyor olması ve idrar söktürücülerin alınması uyku ritmini bozabilir, kaçınılmalıdır. Sağlıkla uyuyun, dinç uyanın.