kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 27 Eylül 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

MB faizleri indirdi, konutta faiz yüzde 1.25'e geriledi

FURKAN ALP
Merkez Bankası'nın faizleri indirmesi konut kredilerinin faizlerinin yüzde 1.25'e düşmesini sağladı. Anadolubank konut kredi faizlerini düşüren ilk banka oldu..
İLİŞKİLİ HABERLER
MB faizleri indirdi, konutta faiz yüzde 1.25'e geriledi
Merkez Bankası'nın sürpriz bir şekilde faiz oranlarında indirime gitmesi konut kredisi ile ev satın almak isteyen müşterilere de yaradı. Merkez Bankası'nın gecelik borçlanma faiz oranını yüzde 17.50'den 17.25'e, borç verme faiz oranını ise yüzde 22.50'den 22.25'e çekmesiyle düşme eğilimine giren faizler, konut faizlerinin de gerilemesine neden oldu. Bankacılar faizlerin düşmesi ile birlikte konut kredilerinin de düşmeye başlayacağını öngörüyor.

İlk indirim Anadolubank'tan
Merkez Bankası'nın faiz indiriminden sonra konut faizlerini ilk düşüren banka Anadolubank oldu. Banka konut kredisinde faiz oranlarını yüzde 1.34'ten yüzde 1.25'e indirerek, piyasadaki en düşük konut faizini vermeye başladı. Banka ayrıca konut kredilerinde vade süresini de 15 yıla çıkardı. Anadolubank Perakende Bankacılıktan sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Recep Atakan tarafından yapılan açıklamaya göre, Anadolubank konut kredisi sabit faiz oranı, 180 ay vadede yüzde 1.25 olarak belirlendi. Garanti Bankası ve Vakıfbank konut kredi faizlerini yüzde 1.30'da değiştirmeden bırakırken, Finansbank konutta faiz oranını yüzde 1.32 olarak belirledi. İş Bankası yüzde 1.33, Akbank ise konut kredisi ile ev sahibi olmak isteyen müşterileri için yüzde 1.34 oranını uyguluyor. Ziraat Bankası, Yapı Kredi ve Denizbank ise konut kredisi faiz oranlarını yüzde 1.35'te sabit tuttu. Halkbank yüzde 1.36, TEB yüzde 1.39, Oyakbank yüzde 1.42 ve Fortis yüzde 1.43 faiz oranları ile müşterilerine hizmet veriyor. Şekerbank'ın uyguladığı faiz oranı yüzde 1.47 olurken, HSBC konut kredisi için yüzde 1.53 faiz oranı sunuyor.

ABD konut sektörü kan kaybediyor
Bu arada ABD'de ikinci el konut satışları yüzde 4.3 düştü. Uzmanlar, ABD konut sektöründeki geriye gidişte toparlanma olmadığına işaret ederek, tüketici harcamalarında gerileme kaygılarının ABD konut sektöründen gelen olumsuz veriler ile alevlendiğini belirtti. ABD konut satışlarında gerileme 5.5 milyon adede ulaştı.
Haberin fotoğrafları