kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 26 Eylül 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Tarih kitaplarında Başbakan çark etti

Stelyo BERBERAKİS / ATİNA
Yunan Başbakan, Osmanlıları kötü anlatan bölümlerin çıkarılması için tekzibe gönderilen kitapları milliyetçilerin baskısı üzerine aynen iade etti. Meclis'teki sağcıların kuklası olacağı tepkileri yükseldi..
Seçim öncesinde sert tartışmalara konu olan tarih kitaplarında beklenen son gerçekleşmedi. Başbakan Kostas Karamanlis, ilkokul son sınıflarda okutulacak tarih kitaplarının "düzeltme" işlemini durdurdu. Eğitim Bakanı Evripides Stilyanides "yeni tarih kitapları yerine öğrencilerin eski kitaplarla ders göreceğini" açıkladı. Yeni kitaplarda Yunanistan'ın komşularına karşı kin ve nefret uyandıran bölümler çıkartılarak olaylara daha tarafsız bakılması hedefliyordu.

'OYUNCAK BAŞBAKAN'
Örneğin Osmanlı "zulüm yapan" değil, Yunanlıların Helen dili ve Ortodoksluk dinini özgürce öğrendiği bir yönetim olarak gösteriliyordu. Ancak Meclis'e giren aşırı milliyetçi ve sağcı partiler, tarih kitaplarının geri alınması baskılarını kazandı. Seçimden birkaç hafta önce patlak veren tartışmalarda Karamanlis, tekzip edilmiş yeni kitapların seçimlerden sonra dağıtılacağını açıklamıştı. Karamanlis'in aşırı milliyetçilerin oyuncağı haline dönüşeceğinden endişe duyanların sayısı artmaya başladı.