kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 26 Eylül 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Rum Euro'sunda Türkçe sözcük

Yeni Haber
AB yeni tedavüle girecek madeni paralardan Türkiye'yi çıkarırken, yılbaşında euro kullanmaya başlayacak olan Güney Kıbrıs'ı madeni eurolarında "haç'a" benzeyen bir heykelcik yer aldı. Paralarda Türkçe "Kıbrıs" sözcüğü de bulunuyor.

Avrupa Birliği'ne 2004 yılına giren Kıbrıs Rum Kesimi, yılbaşından itibaren de para birimi olarak euro kullanmaya başlayacak. Ancak Kıbrıs Rum Kesimi eurolarının bazılarının arka yüzünde yer alan "İsa'dan Önce 3000 yılına ait Pomos heykelciği" haça benzeyen bir şekil olarak dikkati çekiyor. Euro gelecekte Kuzey Kıbrıs'ta da tedavüle girerse bu 1-2 sentlik madeni euroların Türklerce benimsenip benimsenmeyeceği tartışma konusu oldu.

HAÇ, MUFLON KEÇİSİ, YELKENLİ GEMİ

Kıbrıs Rum Kesimi madeni paralarının bir yüzü ortak euro sembollerini, diğer yüzü ise ulusal sembolleri taşıyacak.

Kıbrıs Rum Yönetimi bankaları tarafından tanıtılmasına başlanan 1 ve 2 euroluk madeni paranın "ulusal sembol" tarafında haça benzeyen, ancak İsa'dan Önce 3 bin yılından kaynaklanan Kıbrıs tarihöncesi sanatından bir örnek olduğu bildirilen "Pomos" heykelciği seçildi.

Heykel'in arkeolojik kazılarda Paphos bölgesindeki Pamos köyünde bulunduğu kaydedildi. Euro'nun ulusal yüzlerinde Rum ve Türk alfabeleriyle "Kıbrıs" kelimeleri yer alıyor. Türkçe'ye Kıbrıs'ın ikinci resmi dili olduğu gerekçesiyle yer verildiği de belirtildi. Para çizimleri 50 tasarımcının çalışması arasından seçildi.

PAÇA ÇORBASIYLA ÜNLÜ


Kıbrıs Rum Kesimi'nde tedavüle girecek 1, 2 ve 5 sentlik madeni paraların arka yüzünde ise Kıbrıs'ın "paça çorbasıyla" da ünlü sevilen muflon keçileri yer alacak. Adaya özgü keçiler bölgedeki doğal yaşamın da karakteristik temsilcisi sayılıyor.

Kıbrıs Rum Kesimi 10, 20 ve 50 sentlik madeni paralarının arka yüzünde ise ada toplumunun denizle ilişkisini, ticaret ve denizcilik etkinliklerine verdiği önemi simgeleyen Kyrenia yelkenli gemisi yer alacak. 1970'lerin başında adını aldığı bölgede denizden çıkarılan gemi İsa'dan Önce 4'üncü yüzyıla tarihleniyor.

Kıbrıs Merkez Bankası üç sembolün adanın "doğasını, tarihini ve uygarlığını" temsil etmesi açısından seçildiğini belirtti. Paraların "ulusal" yüzlerindeki semboller Kıbrıs Rum Kesimi hükümeti tarafından da onaylanmıştı. Paralar Finlandiya'da basılacak.

Bu arada AB Komisyonu'nun AB organlarına gönderdiği raporda Kıbrıs Rum Kesimi'nin euroya geçme hazırlıklarını hızlandırması gerektiği bildirildi. Türkiye'nin YTL'ye geçişte yaşanmasından kaygı duyulan tüketici aleyhine fiyat yuvarlaması örneğinde olduğu gibi bir durum yaşanmaması için Güney Kıbrıs'ın euroya geçişinde dikkatli çalışma yapılması da istendi.

EURO'YA GEÇECEK DİĞER ÜLKELER

AB Komisyonu Malta'da euroya geçiş çalışmalarının çok iyi yürüdüğüne değindi. Malta eurolarının ulusal yüzlerinde, sekiz köşeli malta haçı, ülke amblemi ve tarihöncesi İmnajdra Sunağı yer alıyor. Slovakya'nın da euroya geçişte hızlı ve ayrıntılı hazırlıklar yapması istendi. Bu ülkenin kullanacağı paralardaki ulusal yüzde ise ikili haç, Bratislava Kalesi ve Krivan tepesi bulunuyor.

(ANKA)