kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 26 Eylül 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
SAİT GÜRSOY

Ek yerleştirmede Vakıf ve Kıbrıs üniversiteleri

Yükseköğretim dünyamızın içersinde her geçen gün Vakıf ve Kıbrıs üniversitelerinin sayısı artıyor. Eğitimciler, bu üniversitelerin eğitim kalitesi ve mezun başarısıyla öne çıkmasının gençlerin kararlarını etkilediğini belirtiyor. Daha üniversite sıralarında iş dünyasıyla ilişkiler kurabilmek, yabancı dille eğitim, teknik ve sosyal olanaklar gençlerin tercihlerini yönlendiriyor. Açıldıkları dönemde kuşkuyla bakılan bu üniversitelere, bugün büyük bir güven duyuluyor. Bu kurumlarda eğitim kalitesini yukarıya çeken nokta, "öğrencilerin aldıkları ÖSS puanları değil, kendi arzu ve eğilimlerinin peşinde koşmalarından" oluşuyor.
Vakıf ve Kıbrıs üniversiteleri, güçlü akademik kadrolarıyla, uluslararası boyutlardaki eğitim-öğretim programlarıyla, yurtdışı olanakları ve modern teknik altyapılarıyla üniversite adaylarının tercihi oluyor. Bu kurumlar dünya üniversitesi olmayı hedefliyor. Bunun için de öğrencilerini küresel ortamda rekabet edebilecek bilgiyle donatıyor. Eğitim kalitesini kanıtlayarak öğrencilerin tercih listelerinde daha fazla yer bulan bu üniversitelerin, 2007'de aldıkları öğrenci sayısında da geçen yıla göre büyük artış olduğu görülüyor.

Ek yerleştirme kuralları
Üniversiteler kayıtlarının tamamlanmasının ardından, boş kalan kontenjanlarını YÖK'e bildirdi. Bu boş kontenjanlara ÖSYM tarafından ek yerleştirme yapılacak. Adaylar Ek Yerleştirme Kılavuzu'nu 1-4 Ekim arasında ÖSYM Sınav Merkezi Yöneticilikleri' nden alabilecek. 2007 ÖSYS sonuçlarına göre bir yükseköğretim programına yerleştirilmiş olan adaylar (AÖF kontenjansız programları hariç) kayıt yaptırsın, yaptırmasın ek yerleştirmeye başvuramayacak.
Adaylar, yeni açılan veya yerleştirmede kontenjanı dolmayan ve taban puanı oluşmayan yükseköğretim programlarını baraj puanını geçmişlerse tercih edebilecek. Kontenjanı dolan ve taban puanı oluşan bölümlerde kayıt yaptırmayanlardan dolayı kontenjan boşluğu varsa (Tablo 4 ve Tablo 3B), adaylar buraları tercih etmek isterse, puanı o taban puana eşit ya da yüksek olması gerekiyor. Ancak Tablo 3 A'daki programlar için taban puan koşulu aranmayacak.
Sınavsız geçiş için başvuran adaylardan, AÖF kontenjansız programları hariç, bir yükseköğretim programına yerleşmemiş olanlar da ek yerleştirmede Tablo 3A'dan kendi alanlarıyla ilgili tercih yapabilecek. Özel yetenek sınavıyla bir bölüme kesin kayıt yaptıran adaylar da ek yerleştirmeye başvurabilecek. Adaylar tercih hakkı bulunan tablolardan toplam 8'i geçmemek üzere istedikleri sayıda tercih yapabilecek.
"Üniversiteli olamadım" diye üzülen gençler, işte size yeni bir şans. Eğer arzu ediyorsanız ve puanınızda yeterliyse Vakıf ve Kıbrıs üniversitelerini tercih edebilirsiniz. Gelecek bilimsel ve akılcı bir eğitimde. Bu da, sayıları 30'u aşan bu üniversitelerde mevcut. Bu şansınızı doğru kullanın. Ek yerleştirme süresince SABAH yanınızda olacak. Bu konuda da gazetemin farklılığını yaşayacaksınız.