kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 26 Eylül 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Grip spreyi aşı yerine geçer mi?

Dr. Metin Okucu
25.09.2007
* Doktor bey, iğne olmaktan gerçekten çok korkuyorum. Ancak her yıl gribe yakalanmaktan da bıktım. Sprey şeklinde grip aşısı olduğunu duydum. Sprey, aşı kadar etkili mi, aşının enjeksiyon dışında başka alternatifi var mı? Deniz Y./ Adana

Gribe bir virüs neden olur. Aynı soğuk algınlığı gibi burun, boğaz ve akciğerlerde hastalık yapar. Zaman zaman zatürree, kulak ve sinüs hastalıkları veya astımın kötüleşmesine de yol açabilir. Birçok kişide bir-iki haftada, ilaçla veya ilaçsız tamamen iyileşir. Grip nasıl bulaşır? Öksürük ve hapşırma yolu ile kolaylıkla kişiden kişiye geçer. Grip virüsünün bulaştığı herhangi bir şeye dokunulması veya el, ağız ve buruna temasla da bulaşabilir. Kimler risk altındadır? Herkes gribe yakalanabilir ancak bazılarında ciddi rahatsızlıklara sebep olabilir. En fazla risk altında olanlar; 65 yaş üzeri kişiler, hamileler, küçük çocuklar, akciğer ve kalp hastalığı olanlar, astım hastaları, şeker ve böbrek hastaları, kanser, AIDS olanlar, uzun süreli aspirin kullanan çocuk ve gençler, bakım ve huzur evi sakinleri ile sağlık kuruluşları çalışanlarıdır. Grip belirtileri nelerdir? Ateş, baş ve adale ağrıları, yorgunluk, kırıklık, öksürük, boğaz ağrısı, burun akıntısı veya tıkanıklığı şikayetleri gözlenir.

ALERJİNİZ VARSA DİKKAT
Grip aşısı ne işe yarar? Genç ve sağlıklı kişilerde grip aşısı, hastalığı yüzde 90 önler. Fakat yaşlılarda veya başka hastalıkları olanlarda o kadar etkili olmaz. Ancak gribe bağlı ölümleri veya hastaneye yatışları önemli ölçüde azaltır. Grip aşısı her yıl yeniden üretilir ve bu aşılar yapılmalıdır. Yumurta alerjisi veya daha önceki grip aşılarına alerjisi olanlar aşı yaptırmamalıdır. Yakın zaman içinde burun spreyi şeklinde grip aşısı da üretilmiştir.

GRİP ASPİRİN SEVMEZ
Grip olunca ne tür ilaçlar kullanılabilir? Reçete ile satılan ağrı kesici, ateş düşürücü ve burun açıcı ilaçlar doktor tavsiyesi ile alınabilir. Ancak grip için ilaç alırken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Grip veya benzeri şikayetleri olan çocuk ve gençlere asla aspirin verilmemeli. Bu, ölüme kadar gidebilen ciddi sorunlara yol açabilir. Bu yaştakilere ilaç vermeden önce doktorunuza danışın. Kalp ve tansiyon gibi hastalıkları olanlar da ilaç kullanmadan önce doktorlarına sormalıdır. İlaçlarınızın etkisi azalabilir veya tansiyon yükselmesi olabilir. Son yıllarda gribi önleyen veya daha hafif atlatılmasını sağlayan, grip virüslerine karşı ilaçlar da bulunmuştur. Ancak hiçbir ilaç, grip aşısının yerini tutamaz ve sadece destek tedavisi olarak kullanılmalıdır. İlaç dışında neler yapmalı? İstirahat edin. Su, meyve suyu ve çorba için, bol miktarda sıvı alın. Hastalığı başkalarına yaymayı engelleyin. Mümkünse evde kalın, öksürür veya hapşırırken ağzınızı kapayın. Sık sık ellerinizi yıkayın. Sigara ve alkol kullanmayın. Son olarak; gribe benzer şikayetler yapan birçok farklı hastalık da vardır. Eğer daha kötüleşir veya zamanında iyileşmezseniz doktorunuza başvurun.