kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 25 Eylül 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

TEDAŞ 'akıma' kapıldı

Yeni Haber
Şanlıurfa'da il ve ilçe TEDAŞ müdürlüklerine yönelik düzenlenen operasyonda 1'i memur, 7'si işçisi 46 görevli gözaltına alındı.

Sayaçlar üzerinde oynama yaparak abonelerin ödemesi gereken borç miktarını rüşvet karşılığında düşüren TEDAŞ personellerinin devleti yıllık 4 ile 6 milyon YTL arasında zarara uğrattıkları ileri sürüldü.

Hazırlığı ve tabiki 1.5 ay süren ve 'Akım' adı verilen operasyon kapsamında Şanlıurfa il jandarma Alay komutanlığı ekipleri Merkez, Siverek, Suruç, Bozova, Akçakale, Hilvan ile Viranşehir ilçelerinde çok sayıda ev ve işyerine baskın düzenledi. Bu sabah mesainin başlamasıyla birlikte TEDAŞ Şanlıurfa Müessese Müdürlüğü ile Bilgi İşlem, Tahakkuk, Tahsilat ve Kaçak Takip Müdürlüğü'ne baskın yapıldı.

Rüşvet karşılığı kullanılan enerji miktarını sayaçları geri çevirerek düşürdükleri, kaçak elektrik kullanıcılarının evraklarını olumlu olarak düzenledikleri iddiasıyla kent merkezi ve birçoğu müteahhit firma çalışanı oldukları açıklanan zanlılar, sorgulanmak üzere İl Jandarma Alay Komutanlığı'na götürüldü.

Jandarma baskını sırasında TEDAŞ Müessese Müdürlüğü ile Bilgi İşlem, Tahakkuk, Tahsilat ve Kaçak Takip Müdürlüğü'ndeki bilgisayar ve dosyalara da el konuldu. Jandarma yetkilileri, şebekenin yaptığı uygulama ile devleti yıllık 4 ile 6 milyon YTL arasında zarara uğrattığını açıklarken, şebekeye rüşvet vererek daha az fatura ödedikleri tespit edilen kişilerin gözaltına alınmasıyla sayının daha da artacağı belirtildi.

Operasyon sırasında TEDAŞ güvenlik görevlileri ise olayı görüntüleyen gazetecilere engel olmaya çalıştı.

ŞEBEKE LİDERİ TEDAŞ İŞÇİSİ

Evrak üzerinde sahtecilik, rüşvet almak, görevi kötüye kullanmak ve oranize suç örgütü kurarak devleti zarara uğratmak suçlarından gözaltına alınan kişiler sorgulanmak üzere İl Jandarma Alay Komutanlığı'na götürülürken, şebekenin liderliği ise TEDAŞ'ta işçi olarak çalışan Hasan Hüseyin Polat'ın yürüttüğü belirlendi.

İzne ayrılan Polat'ın, operasyon kapsamında Antalya'da bir yakınının evinde gözaltına alındığı ve sorgulanmak üzere Şanlıurfa'ya getirildiği öğrenildi. Jandarmanın gözaltına aldığı diğer, kişilerin ise TEDAŞ'ın müteahhitlerden kiraladığı araçların şoförleri, yine müteahhit firma çalışanları ve görevlilere rüşvet veren kişiler olduğu belirlendi.

Şanlıurfa Türkiye genelinde elektrik tüketiminde kayıp kaçak oranın en yüksek olduğu il olarak biliniyor.

(ANKA)