kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 25 Eylül 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Rektörler Fırat'a ateş püskürdü

AKP'li Fırat'ın "Rektörler saygısızlığı alışkanlık haline getirdi" sözlerine rektörler "Denetim kültürü ve tahammülü öğrenin" yanıtını verdi..
Anayasa değişikliğinin referandum ve 11. Cumhurbaşkanlığı konusundaki belirsizliğin giderilmesinin ardından yapılmasını isteyen rektörler ile AK Parti kurmayları arasındaki tartışma sürüyor. Rektörlere "Kendi işlerine baksınlar" diyen Başbakan Erdoğan'ın ardından önceki gün de AKP'nin Anayasa değişikliği çalışmalarını yürüten Dengir Mir Mehmet Fırat, "Rektörler saygısızlığı alışkanlık haline getirdi" dedi. Başbakana, "İşimizi yapıyoruz" yanıtını veren Rektörler, Fırat'a ise "Denetim kültürü ve tahammülünü öğrenin" çağrısında bulundu. Rektörlerin görüşleri şöyle:

'ÜSLUP SÖYLEYENİ BAĞLAR'

* Üniversitelerarası Kurul Başkanı Prof. Dr. Mustafa Akaydın:
Rektörler Komitesi ve üniversite kadar Meclis'in konularını tartışacak başka bir kurum yoktur sanırım. Üslup söyleyeni bağlar. Anayasa Değişikliği'nin içeriğini uzmanlık işi diyerek tartışmadık. Emir kipimiz de yok. Usülle ilgili eleştirilerimiz de "Demokratik terbiye, tartışma usulü içinde algılanmalı. Demokrasi denetime açık bir sistemdir. Onların da bu denetim kültürü ve tahammülünü öğrenmeleri gerekiyor."

* İnönü Üniversitesi-Fatih Hilmioğlu: Yeni Anayasa taslağı çalışmaları "Sivil Anayasa", "Özgürlükler Anayasası" olarak sunuldu. Ancak o özgürlükler çerçevesinde rektörler konuşunca saygısızlık oluyor. Bu zihniyetin hazırladığı Anyasa'nın özgürlükler Anayasası olması beklenebilir mi?

* Osmangazi Üniversitesi-Fazıl Tekin: Seçilmişlerin hak ve yetkilerine saygısızlık söz konusu olamaz. Ancak eleştiri ve görüş bildirme hakkımız var. Sertleşmeler, duygusal değerlendirmeler gereksiz. Sükunet ve aklı selim yaklaşımla sorunları çözebiliriz.