kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 25 Eylül 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Fatih Akın

'Umuda Yolculuk' 16 yıl önce Oscar'ı almıştı!

MEHMET ÇALIŞKAN
Oscar'a aday adayı olan 'Yaşamın Kıyısında' ödül alırsa, Fatih Akın'ın dediği gibi Türkiye adına bir ilk yaşanmayacak. Çünkü 91'de Nur Sürer ve Yaman Okay'ın oynadığı 'Umuda Yolculuk' Oscar'ı almıştı..
Geçen hafta Fatih Akın'ın yazıp yönettiği 'Yaşamında Kıyısında' filminin Almanya tarafından 'En İyi Yabancı Film Oscar'ı için 80. Akademi Ödülleri'ne aday gösterilmesi çok konuşuldu. Başrol oyuncusu Nurgül Yeşilçay'ın da heyecanını dile getirdiği bu süreçte, Fatih Akın'ın şu sözleri de dikkat çekti: "Filmin başrol oyuncuları Türk. Filmim yarışmada Türkiye adına da yarışacak. Oscar kazanması halinde de Türkiye için bir ilk gerçekleşecek!"

BAŞROLDE NUR SÜRER VARDI
Ama Akın'ın yanıldığı ortaya çıktı. 1991 yılında hem senaryosu, hem de başrol oyuncuları Türk olan 'Umuda Yolculuk' filmi aynı dalda yarışmış ve Akın'ın söz ettiği ilk o yıl zaten gerçekleşmişti. Senaryosunu Feride Çiçekoğlu'nun yazdığı, başrollerini Nur Sürer, Necmettin Çobanoğlu, Emin Sıvaş, Yaman Okay ve Mathias Gnadinger paylaştığı İsviçre-İtalya ortak yapımı film, 63. Akademi Ödülleri'nde 'En İyi Yabancı Film Oscar'ını kazanmıştı. Ödül, filmin afişinde de yer almıştı.